Програмата за празника, известен още като Конския Великден, започна в 10:30ч. на площада в I район, гр.Костинброд. Водосвет за здравето на имениците и жокеите отслужи отец Серафим.
 
Г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд благодари на всички граждани на община Костинброд, че уважиха Националния празник 3 март и напълниха централния площад „Иван Вазов”. „Нека продължаваме традициите, изградени през годините и честваме Националните ни празници всички заедно, нека още повече да сме всяка изминала година."

 
Кметът благодари и за днешия празник Тодоровден, че гражданите отново напълниха площада, този път в I район в гр.Костинброд. „Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с шумните български кушии (надбягване с коне). Една традиция от дълбока древност, когато нашите предци са били ежедневно с оръжие и на кон. Не трябва да забравяме тогавашните временна и да ги почитаме.”, допълни г-н Младенов.

 
Кметът на община Костинброд поздрави и г-н Радослав Асенов- кмет на община Годеч, че споделя с нас този така важен празник, честван от години в нашият град.
След това се състоя дефиле на над 40 коня от община Костинброд, община Годеч, София и други населени места. Животните и техните жокеи участваха в конкурса за най-гиздав кон, домлуване, такъми и теглене. Конете оценяваха професионално жури: д-р Леонид Лавчев, д-р Борислав Григоров и г-жа Валентина Павлова, За доброто настроение на гостите се погрижиха танцов състав „Зорница” от НЧ”Иван Вазов-1947” и малките изпълнители от НЧ”Заря”.


Наградени бяха в категории:

Такъми :

1.Павел Павлов с кон Роска

2.Росен Иванов с кон Хари

3.Бисер Цветанов с кон Лео

Категория до 500:

1.Георги Георгиев с кон Роман

2.Бисер Цветанов с кон Лео

3. Райчо Райчев с кон Рая

Категория до 600:
1. Божидар Миланов с кон Ина

2.Марио Петров с кон Вихра

3.Атанас Ников с кон Април

Категория до 700:
1.Димитър Николаев с кон Мечо

2.Валентин Стефанов с кон Буби

3.Димитър Огненов с кон Армандо

Категория над 800:

1.Божидар Миланов с кон Ханко

2.Мирослав Николов с кон Максимус

3.Росен Иванов с кон Хари

Наградени бяха и породистите коне. Всички участници получиха грамоти за участие и диплом от община Костинброд.
Тодоровден мина с много забава и усмивки.

Атракция в движението на целия град днес бяха коне, дърпащи шарени каруци.

 

 

8171 посещения общо 2 посещения за деня
За пореден път гости и жители на община Костинброд отпразнуваха Тодоровден