В 11:00 часа беше отслужена заупокойна молитва в памет на 18 – те жертви от експлозията в завода в Костинброд. На церемонията присъстваха: г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд, г-жа Даниела Станкова и г-н Николай Борисов – общински съветници, г-н Борислав Борисов – кмет на с. Петърч, г-жа Гергана Величкова – кмет на с. Опицвет, гл. Инсп. Инж. Здравко Александров – началник РСПБЗН-Костинброд, служители от общинска администрация Костинброд, близки и роднини на загиналите. В памет на загиналите, на паметника бяха поднесени цветя и венци.

В своята реч г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд каза: “Днес сме се събрали пред паметната плоча, на която са записани имената на загиналите в производствената авария в химическия завод наши съграждани. Всяка година, заставайки пред паметника на загиналите на днешната дата – 18-ти  юни, ние отдаваме почит, свеждаме глава, полагаме цветя в памет на загиналите на 18-ти юни 1968 г. в Държавен химически завод „Георги Димитров”. Трагедията, станала тогава – в центъра на града ни оставя черна страница в историята на града и общината ни.

Събирали сме се тук, събираме се и ще се събираме, защото това е най-малкото което можем да направим – всяко поколение в община Костинброд трябва да предава тази традиция на почит. Трябва да предаваме тази памет, тази почит и уважение и на следващите след нас поколения.

В града, в общината ни има сериозни предприятия, с производства в които работят десетки, стотици наши съграждани. Ние – общинска администрация – Костинброд подхождаме изключително сериозно към разглеждането на аварийните планове на фирмите, към реализиращите се проверки на място, съвместно с други държавни органи и институции. Предприятията от своя страна трябва да подхождат изключително сериозно към дейностите, които се реализират в техните бази – защото и най-малките моменти на невнимание, грешка, непредпазливост могат да костват живота и здравето на наши съграждани.

Апелирам към всички – в днешните времена на терористични атаки, бежански поток, политически и конюнктурни закачки и противоборства – да не създаваме условия за възбуждане в съзнанието на нашите съграждани на неоснователни опасения и съмнения във възможностите за нови аварии на територията на града и общината ни. Неаргументирани твърдения за грозящи ни опасности са не само опасни, но и наказателно преследвани. 

А днес – събралите се пред паметника, въпреки неделният ден, въпреки лошото време, въпреки часът, в който можеше да направим литургията – нека замълчим за миг, нека сведем глава, нека проявим уважение и почит към загиналите.

Поклон пред светлата им памет.”

[robo-gallery id=“11274″]

7649 посещения общо 1 посещения за деня
Заупокойна молитва в памет на жертвите от експлозията в завода в Костинброд