На 6-и септември цяла България по традиция празнува обединяването на Княжество България и Източна Румелия. То се случва през есента на 1885 г. и е координирано от Българския таен централен революционен комитет. Днес, в община Костинброд почетена бе  132-рата годишнина от съединението на Княжество България и Източна Румелия. 
Да се поклонят пред подвига на загиналите войници от община Костинброд бяха г-н Васил Цветков- Народен представител от 44-то Народно събрание, зам.-кметът г-н Любен Кънчев и инж. Габриела Георгиева, Председателя на общински съвет- Костинброд  д- р Атанас Тенев, общински съветници и жители на община Костинброд.

 
Честването на 6-и септември бе водено от военнослужещи от военно формирование 34 420 – Костинброд . След вдигането на трикольора и химна на Република България официалните лица се поклониха и поднесоха цветя пред паметникът на загиналите от община Костинброд в Национално-освободителното движение и войните, намиращ се на централния площад "Иван Вазов" в град Костинброд. 

 
Г-н Любен Кънчев в речта си посочи няколко важни факта за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Той спомена някой от великите имена, заформили те се тайни комитети и силата на българския дух да се опълчи на подтисничеството и разделянето на България: ,, Това е празник на обединените български сили! Един от малкото, да не кажем единствения, с такова значение в нашата история! Той е резултат от една натрупана житейска мъдрост, която смелите българи проявяват през 1885 година пред лицето на цяла Европа! Съединението на България е може би най- важната Това е празник на обединените български сили! До скоро тази дата бе в забвение и вместо това бе празнувана  друга , навяваща тъжни спомени в много хора… За щастие с влизането ни в демократичният свят, Съединението  е вече национален Български празник."- каза в речта си г-н Кънчев. В речта си той изтъкна изключително важната  роля на Захари Стоянов и Стефан Стамболов , като верни последователи на революционната тактика на Левски и всеотдайни съратници на Ботев и последователно изпълнявали техните идеали за Единна България!
Водещата на тържественото честване Русанка Колева напомни, че председателството ни на  Европейския Съюз е под  мотото ,,Съединението прави силата"! 
Отбелязването на празникът продължи с програма от танцов състав "Зорница".

 

 
Националният празник бе почетен и в село Петърч от кметът г-н Борислав Борисов.
Кметът на с. Петърч поднесе венец заедно с г-н Васил Цветков – Народен представител пред паметникът в най- голямото село в община Костинброд. След поднасянето на венци и цветя, всички официални лица откриха ЗООИЗЛОЖЕНИЕ , организирано от кметство Петърч.

„ Съединението прави силата !!! "

Честит национален празник !!!

Честити 132 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия !!!

3726 посещения общо 2 посещения за деня
6 – ТИ СЕПТЕМВРИ, ДЕНЯТ НА СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ