На 18 декември 2017 г. се състоя кулинарна работилница, организирана от Центъра за социална подкрепа „Промяна“ и Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд. На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Любен Кънчев – зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Светослава Иванова – директор на Дневния център за работа с деца улицата, учители и ученици на ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд от паралелка „Кетъринг“.

Още на входа всички гости бяха посрещнати с добри пожелания за Коледа и Нова година, написани от деца. Една зала изпълнена изцяло с  коледнен дух събра малки дечица, родители, учители и гости.  Възпитаниците на Центъра поздравиха гостите си за „Добре дошли“ с една поучителна коледна история. Преди да започне работилницата г-н Трайко Младенов поздрави всички присъстващи и пожела щастие, доброта, много надежди и коледно настроение! Учениците от техникума донесоха  пресни коледни курабийки, а за декорирането им бяха подготвени принтове с  коледни и новогодишни мотиви на фонданова хартия, сладкарска глазура и писалки. В украсяването на коледни курабии се включиха кметът г-н Трайко Младенов, директорът на ЦОП „Промяна“ г-жа Анастасия Попова, директорът на ДЦРДУ г-жа Светослава Иванова, родители и други гости. С много празнично настроение те  украсиха курабийките с бяла глазура и червени и зелени захарни пръчици.

Бисквитите и курабиите са част от коледната традиция. През ХVІ век сладкишите били нормална част от пиршествата, но само за най-богатите и знатни семейства. Първообразът на днешните сладки често е отнасян към Кръстоносните походи, когато кръстоносците носели със себе си изсушени плочки от хлебни трохи, мед и много подправки. Съвременната форма и вид на бисквитите като цяло пък датира от времето на британската кралица Елизабет І, която често поръчвала на готвачите си да приготвят джинджифилови фигурки, наподобяващи лика на знатните гости, които посрещала с тези лакомства. Тази традиция бързо обхванала Европа и с течение на времето рецептите се размножили и днес са ни известни десетки вариации на коледните сладки. Вкусовете и формите са какви ли не, но подправките в класическите коледни рецепти винаги остават същите – канела, карамфил, джинджифил, пипер, индийско орехче. Джинджифиловото човече е сред най-известните коледни традиции.

В края на събитието бе предвидена празнична томбола с приятни изненади.

4046 посещения общо 1 посещения за деня
Кулинарна работилница в ЦОП „Промяна“, гр. Костинброд