Днес празнуваме Цветница. Със смях, веселие и много българщина посрещнахме и 1-ви април- Денят на шегата в село Чибаовци.
Днес в салона на НЧ „Развитие – 1933“ в село Чибаовци се отбелязва Денят на шегата с весело тържество, интересни изяви, музика и много гости.  Още от най-стари времена по българските земи народните названия на този месец са свързани с „лъжовността“. Навремето през април тревата и дръвчетата могат да се излъжат от затоплянето, а след това да скове студ и  да ги умори. В много краища на България април е наречен „Лъжитрав“, а старобългарската дума „лъжуняк“ доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен…
Днес православните християни отбелязват и Цветница – деня, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки и цветя.
Празникът винаги е в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

С много хумор, музика, песни и танци самодейци отпразнуваха Деня на шегата – 1 април и Цветница в село Чибаовци. На концерта присъстваха: г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев-председател на ОбС-Костинброд, г-жа Виктория Яшнова – младши експерт “Култура и спорт”, жители на село Чибаовци и гости.
Г-н Трайко Младенов поздрави жителите и гостите на село Чибаовци и спомена, че с помощта на държавата община Костинброд започва проучване на сондажи, във връзка със съществуващ проект за водопровод на селата Бучин проход, Дръмша, Дреново, Чибаовци и Понор.
Концертът бе открит от водещия, маскиран като клоун и от изпълненията на танцов състав при НЧ „Просвета-1928” от кв.Обеля, гр.София. На сцената се изявиха още: танцова школа “Анима” от гр.Костинброд, танцов състав „Зора” и солови изпълнения на Емил Пепелярски при НЧ ”Заря-1914” от гр.Костинброд, Музикална школа „Иркапей” при НЧ ”Г.С.Раковски” от село Драговищица и ТС ”Зорница” при НЧ”Иван Вазов-1947” гр.Костинброд.

В празничната програма имаше разнообразни скечове, шопски хумор и много патриотични стихове, рецетирани от децата на с.Чибаовци.
Смехът е здраве! Весел първи април и Честит Имен ден на всички празнуващи на Цветница, пожела кметицата на село Чибаовци, г-жа Искра Лазарова.

 

13291 посещения общо 2 посещения за деня
Днес празнуваме Цветница. Със смях, веселие и много българщина посрещнахме и 1-ви април – Денят на шегата в село Чибаовци