Кметът на община Костинброд и кметът на община Салеми, провинция Трапани – Италия подписаха първоначално намерение за споразумение за дългосрочно сътрудничество и побратимяване. Днес, на 14 май -Денят на обединена Италия е ден, в който тръгва обединението на Италия от град Салеми, който е и столица на държавата за кратко, с начело- Джузепе Гарибалди. Българската делегация имаше възможността да се запознае с ръководството на община Салеми и да посети местни фабрики. Посещението е планирано по покана на Доменико Венути – кмет на община Салеми. Г-н Венути посрещна гостите си в замъкът Il Castello Normanno-Svevo. В една от изложбените зали на впечатляващия дворец бе подписано първоначално намерение за споразумение между двата кмета. На срещата от Италианска страна присъстваха и Калоджеро Анджело-главен зам.-кмет, Антонио Брунета -зам.-кмет на община Салеми, Вито Скализи-зам.-кмет в ресор “Култура, спектакли и спорт” и Салваторе Каша – президент на ротъри клуб “Салеми” и президент на Асоциацията на ресторантьорите. В състава на делегацията от община Костинброд, водена от кмета Трайко Младенов, са зам.-кметовете Александър Ненов, инж.Габриела Георгиева и Теодора Гогова, д-р Атанас Тенев-председател на Общинския съвет, Анна Радовска- зам.-председател, общинските съветници Анета Михалова, Даниела Станкова, Клара Кръстанова, Николай Борисов, Димитър Найденов и Иван Иванов.

Срещата премина емоционално в изключително топла и приятелска атмосфера. Договорено бе бъдещо сътрудничество в областта на културата,туризма, бизнеса и всички бъдещи допирни точки между двете общини! Кметът г-Трайко Младенов и председателя на ОбС – Костинброд д-р Атанас Тенев поканиха кмета на Салеми с делегация от местната власт и бизнеса да посетят община Костинброд. Г-н Трайко Младенов подари на кметът на община Салеми реплика на музайка от късноримска резиденция “Скретиска”, българска кукла с типична шопска носия и рекламни материали, представящи община Костинброд. Г-н Доменико Венути, кмет на Салеми придружи делегацията до музея на архелогията от римско време, възраждането и мафията. Освен среща с ръководството на община Салеми бяха организирани и посещения в музея на хляба, във фабрика за производство на вино и фабрика за продукти за сладолед и паста. Чрез прякото опознаване се цели да бъде засилен обмена на информация и установени контакти между представителите на малкия и среден бизнес от двете общини като по този начин бъде стимулирано предприемачеството.

Освен среща с ръководството на община Салеми бяха организирани и посещения на представителите от община Костинброд в музея на ритуалния хляб. Делегацията бе топло посрещната от директорът – Гаспаре Камарата.

Делегацията от община Костинброд посети и фабрика за производство на вино и фабрика за продукти за сладолед и паста в Салеми.
Фамилна винарна “Музита” е с годишен обем на производство – над 500 хиляди бутилки. Делегацията от община Костинброд бе разведена из цялата производствена база и бе разказано за начина на производство и видовете сортове вино.

Последното посещение беше при Винченцо Ло Кастро – собственик на фабрика за продукти за сладоледи “Страмондо” и производител на различни видове италианска паста “Нова ера “. Г-н Ло Кастро разказа за семейния бизнес и възможните инвестиции в други държави.

19472 посещения общо 1 посещения за деня
ПАКТ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО! САЛЕМИ – КОСТИНБРОД!