Днешният църковен празник Успение Богородично е един от 12-те големи християнски празници. Той се чества и от православни, и от католици. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си.

В село Чибаовци се отбеляза празника с курбан за здраве на един от оброчните кръстове в местност „Лехако“ или наричана от месните „Леако“ в село Чибаовци.

Корените на българския народ трябва да търсим хилядолетия назад в историята. В световен мащаб, нашите предци са изиграли важна роля сред древните народи, с култура, религия и духовност. А древната българска религия може да се определи като философия.

В Северозападна България, където се намира и община Костинброд са поставени оброчни кръстове, свързани с древната ни българска история. На тях всяка година различна фамилия от даден род изнасят, така наречения „кръст“ или курбан за здраве.

Днес, литургията за здраве и благоденствие отслужи отец  Желязко. Според народните вярвания всяка година се принася жертвен дар /курбан/, посветен на християнски светец, Богородица или Господ, с цел да се осигури тяхното покровителство и помощ в стопанския и личен живот. Оброкът в местността „Лехако“ се стопанисва от няколко рода от село Чибаовци, а тази година курбанът за здраве се изнесе от рода Илкови с фамилии Благоеви, Гекови и Рангелови. На празника присъства  кмета на село Чибаовци – г-жа Искра Лазарова и г-жа Бистра Боянова – PR на община Костинброд.

Честит празник! Честито успение Богородично!

Бъдете живи и здрави и продължавайте да пазите българските християнски традиции, като учите децата си на тях!

Литургия за здраве беше даден и в Шияковски манастир “Св.Архангел Михаил”, гр.Костинброд.
Отец Крум отслужи празничната литургия и освети курбана за здраве.
Честит имен ден на всички носещи името Мария и техните производни. Бъдете живи и здрави!
    
7179 посещения общо 1 посещения за деня
На 15 август християнският свят отбелязва Голяма Богородица