Нерегламентираните сметища са един от най-големите проблеми за екологията в България!
Граждани, правещи ремонти в домовете си, изхвърлят строителните си отпадъци в речните корита на река Белица и Блато, земеделски земи /ниви/ и отбивки край големите пътища посока Балша, Петърч, Бучин проход, Драговищица и др. Строителни бригади, стоящи къщи и кооперации в град Костинброд, изхвърлят огромно количество боклук в най- близкото място за отпадъци в града! Това все по-често го срещаме навсякъде в община Костинброд!

От един месец, в община Костинброд има други мерки, които да предотвратят изхвърлянето на строителните отпадъци на нерегламентирани сметища – ГЛОБИ!

Стартиралата акция на община Костинброд е да следи за изхвърлянето на боклука, като строителни отпадъци на нерегламентирани сметища, като нерегламентирани отпадъци във временните депа в града! Глобите са от 50 до 5000 лева!

Мобилизиран е голям екип от община Костинброд, който тръгва на проверки! Общински Инспекторат-Костинброд, със съдействието на РУ-Костинброд ще следят за сметищата и за нерегламентираните отпадъци във временните ДЕПА за боклук.

Първите няколко нарушителя са хванати! Съвестни граждани подадоха сигнал на кметския наместник в село Бучин проход. Само след минути Общински Инспекторат-Костинброд, заедно с РУ-Костинброд хванаха нарушителите и се написа съответния акт.

Предназначение на ДЕПА за отпадъци, намиращи се на територията на град Костинброд.

Тези депа не са за строителни отпадъци или за отпадъци от търговските обекти. Не са, за да се изхвърля „половината двор“ и материалите от съборена стопанска постройка. Всички те са изградени на общински места, където и преди се е изхвърлял нерегламентирано боклук, но в много по-малки размери.

Първият проблем е, че част от гражданите на общината считат, че като плащат такса смет, могат да изхвърлят всичко и в каквото си искат количество и по този начин ощетяват добросъвестните свои съграждани. Вторият проблем е, че живущите в града и селата ни са много повече от адресно регистрираните и се получава така, че в момента общината чисти с над 30 процента повече изхвърлен боклук, но не събира реални или никакви данъци от лица, които живеят на наша територия, консумират, изхвърлят боклук, но не плащат.

Трябва да знаем, че за дюшеци, холни гарнитури и продънени фотьойли има регионално депо. За керемиди, чували със строителни отпадъци и греди от бутнати тавани, има същото регионално депо. Едно е да си напълниш кофата и ако имаш торбичка или две боклук да ги оставиш на депата, съвсем друго е да напълниш ремарке, бус, камион и да препълниш едно депо изградено за даден квартал, ощетявайки своите съседи и съграждани! В гробищните паркове човек ще изхвърли оплевеното или боклука събрани от оборката на гроба, който е посетил, а не да отиде нарочно до депото и да изсипе ремарке боклук от есенното си почистване на вилата.

В депата вместо да се изхвърля био – разградимия отпадък от градината , недобросъвестни лица изхвърлят стиропор от санирането на къщите си. Това е опасен и замърсяващ природата отпадък! Той трябва да се депонира на регионалното депо! Важно е да знаем, че се прекратява събирането на боклук, който гражданите, за по-лесно, излизайки от двора започват да трупат пред вратите си или от другата страна на улиците им.

Общината ще глобява за подобни сметища – бунища.

В депата, които показваме, само за два – три дни се натрупва боклук в поразително големи количества! От типа на строителен отпадък, след ремонт или почистване на двора и/или къщата… в тези случаи общината не е длъжна на въпросните нарушители, който плаща да ми се изхвърля кофата/ да ми чисти двора.

Започват сериозни глоби! Съпроводени с проверка от служителите на реда на ремаркетата, бусовете и т.н. , с които се возят отпадъците и с последващи проверки от общината на имотите и сградите на гражданите, от които е генериран боклука.

От следващата седмица започват денонощни проверки, а нарушителите ще бъдат санкционирани незабавно.

Граждани на общината ни, граждани живеещи в общината ни, но не регистрирани в нея и граждани на други общини злоупотребяват с функциите и предназначението на съответните изградени депа! Ако се допусне агресивно увеличаващият се боклук в тях, от всякакъв произход, да продължава да се трупа ненаказано в такива количества, ще се получи така, че с нашите /на данъкоплатците на общината/ пари ще се чистят бунища, сметища и препълнени депа ежедневно и по цял месец. А това са нашите пари: за инфраструктура, за изграждане на обекти, за подобряване на визията на града и селата ни. В същото време сметоизвозващата фирма по цяла седмица ще рине и чисти незаконно натрупания боклук, вместо да коси градинки, чисти тротоари и регулира, почиства и оформя обществени пространства, мие улици и т.н.

Ако нарушаващите правилата граждани не разберат, а тези които не искат да разберат и нарочно мърсят, не бъдат строго санкционирани ще се получи така, че с нашите пари ще чистим наш и чужд боклук без да могат да се отделят средства за обекти важни за общината ни и за нейното почистване и по-зелена визия.

  

От бюджета на общината се отделят много средства, за да се чисти боклук, който гражданите трябва да си депонират на регионалното депо:

  1. Общината плаща на сметоизвозващата фирма пари от бюджета за изринването на депото от боклук, който гражданите не са си изкарали на депото;
  2. Общината плаща на регионалното депо от бюджета такса за всеки тон отпадък извозен от депата;
  3. В същото време, за всеки тон отпадък, който общината е изринала от депа, бунища и сметища се плаща и допълнителна сума за отчисление на всеки тон отпадък.

За боклука, оставен от някой, с нашите събрани от данъци пари, плащаме за чистене и возене до депото, плащаме на депото и накрая плащаме и на държавата за всеки тон нерегламентиран /изхвърлен в депата/ боклук !!!!

От Вас, гражданите на община Костинброд, искаме съдействие!
Сигнализирайте на телефон 0721/ 66 622 и 0882267531!

Всички ние дишаме един и същ въздух. Въздух, който се замърсява от нас самите! Ние всички си плащаме данъци, а НЯКОЙ ЦАПА! Нашите пари отиват за допълнителното сметоизвозване на нерегламентираните сметища!!!

ОБЩИНАТА НИ НЕ Е СМЕТИЩЕ!!!
КОСТИНБРОД НЕ Е БУНИЩЕ!
НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН – СИГНАЛИЗИРАЙ!!!
БЪДЕТЕ СЪПРИЧАСТНИ, СЛЕДЕТЕ КЪДЕ СЕ ОБОСОБЯВАТ НЕЗАКОННИ СМЕТИЩА! ГРИЖЕТЕ СЕ И ОБИЧАЙТЕ РОДНОТО СИ МЯСТО!
ТО Е НАШЕТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ!

19894 посещения общо 1 посещения за деня
Против безразборното изхвърляне на нерегламентирани отпадъци в община Костинброд!