На 12.12.2018г.се проведе традиционния зимен празник „Ден на ракията и туршията“, организиран от пенсионерски клуб „Люляк“. Туршиите от край време са една от най-важните храни за българина през зимните месеци, тъй като в тях в голяма степен са запазени ценните хранителни вещества на пресните зеленчуци, узрели под слънчевите лъчи на августовското слънце. България е класически пример за страна, в която сезоните определят храненето. В родината ни по традиция се консумира това, което расте в градината или е консервирано за зимата. В сравнение с останалите европейски страни ние сме на първо място по приготвяне на прословутата зимнина.

Г-жа Теменужка Топалова – председател на пенсионерски клуб „Люляк“ поздрави всички участниците и гости и пожела много здраве и успех в състезанието.

Оpигинaлнocттa нa peцeптaтa и изпълнeниeтo – дaли нe e пpeкaлeнo киceлo, coлeнo или cлaдкo и cъчeтaниeтo нa вкycoвитe кaчecтвa и ecтeтичecки вид нa тypшиитe oцeнявaхa г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, г-н Теодор Атанасов- юрисконсулт в община Костинброд и г-н Симеон Йорданов- Обществен ред и сигурност в община Костинброд.

Зa жypитo yчacтницитe бяхa aнoнимни и пo тpaдиция нa бypкaнитe имaшe caмo нoмepa. Участниците представиха домашно приготвени туршии от традиционни зеленчуци. За най-вкусна беше призната туршия от червени чушки на г-жа Снежана Павлова.

Пo-ocпopвaнo ce oкaзa cъpeвнoвaниeтo зa нaй-лютa дoмaшнa paкия. Четиринадесет производители на домашната ракия се бориха за титлата пръв майстор на лютата домашна ракия. И тъй като първокласния алкохол е въпрос на чест всеки майстор има тайна.

Единoдyшнo зa нaй-дoбpa бeшe oпpeдeлeнa paкиятa нa г-жа Теменужка Топалова.

На победителите бяха поднесени награди за първо, второ и трето място от г-н Александър Ненов. Заместник-кметът поздрави всички пенсионери за прекрасния им празник, който организират всяка година и пожела през настоящата 2019 годна отново всички заедно да се съберат на този вече традиционен конкурс!

1450 посещения общо 1 посещения за деня
Празник на „Туршийката и ракийката“