На центъра в село Чибаовци, община Костинброд се проведе тържествена заря-проверка, по повод Националния празник на Република България. Командира на военно формирoвание 34 420 поздрави военнослужещите по случай 3 март и прие строя на личния състав, участващ в церемонията.

На честването на Националния празник на Република България присъстваха г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-жа Анна Радовска- зам.-председател на ОбС-Костинброд, г-н Александър Ненов, инж. Габриела Георгиева, инж. Теодора Гогова – зам.-кметове на община Костинброд и общинските съветници г-н Иван Иванов и г-жа Даниела Станкова.

Гости на събитието бяха г-н Юлиян Ангелов- народен представител от 44-то Народно събрание и г-н Николай Борисов- зам- областен управител на Софийска област. Г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч и г-н Добри Тодоров- кмет на село Дръмша, Дреново и Понор също уважиха тържествената заря-проверка. На честването присъстваха и сержантите и офицери от резерва и запаса от община Костинброд и свещеник Лъчезар, който отслужи заупокойна молитва за загиналите за свобода на България.

В тържественото си слово кметът на община Костинброд – г-н Трайко Младенов се обърна към присъстващите с благодарност и чест, че са дошли да празнуват заедно в село Чибаовци. Г-н Младенов с исторически данни изтъкна, че 3-ти март се чества от самото начало на съществуването на третата ни българска държава, през различните ни исторически етапи, та до днес.
“Поклон пред паметта на загиналите и да не забравяме – българското – да го почитаме, пазим и отстояваме, да живее Майка България” с тези думи завърши кметът на община Костинброд. Тържествени слова произнесоха и г-жа Искра Лазарова- кмет на село Чибаовци и г-н Николай Борисов- зам.-областен управител на Софийска област.

Със сваляне на шапки и падане на колене участниците в церемонията и присъстващите граждани отдадоха почит на геройски загиналите в боевете за свободата и независимостта на Родината. Техните имена се произнесоха на фона на траурния марш на Българската войска ,,Покойници ”, след което прозвуча химна на Република България.

Венци бяха поднесени от община Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Министерство на отбраната, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса, ВФ 34 420- Костинброд и кметство Чибаовци.

Проверката завърши с тържествена заря в небето.

В церемонията участваха военно формирoвание 34 420, като тържествената заря-проверка премина под командването на майор Димитър Донев и майор Ангел Пенчев.

След официалното честване на Националния празник, деца от село Чибаовци рецитираха стихове, а за финал ТС “Зорница” изнесе програма с народни танци.

Трети март е датата на дълго мечтаната свобода на България. На трети март 2019 година честваме 141 години от Освобождението на България! Честит празник, българи!

 

12970 посещения общо 1 посещения за деня
Тържествена заря – проверка в чест на 141-та годишнина от Освобождението на България и откриване на реновиран паметник в село Чибаовци се състоя днес, на 3 март 2019г.