На 3 март – големият български празник, община Костинброд и кметство с. Петърч отбелязаха 141 години независима България.
Венци и цветя пред паметника на всички загинали знайни и незнайни войни дали живота си за майка България в с. Петърч, поднесоха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на с. Петърч, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет – Костинброд, г-жа Клара Кръстанов, г-н Димитър Найденов г-жа Даниела Станкова и г-н Живко Георгиев- общински съветници, г-н Александър Ненов и инж.Теодора Гогова – зам. – кметове на община Костинброд, учители, ученици и граждани.

Г-н Младенов честити празника на всички гости, като припомни исторически факти свързани с него, факти които с времето не избледняват. Историята трябва да се помни и разказва, а децата ни с гордост да изричат името България.
Г-н Борисов също поздрави всички по случай 3-ти Март, изказвайки своята благодарност към всички граждани събрали се на площада да подчетат паметта на всички загинали.

След тържествената част, дечицата от ОУ „Отец Паисий“ с. Петърч, зарадваха присъстващите с прекрасен патриотичен танц. С народна музика, кръшни български хора и добро настроениени продължи празника в с. Петърч.


Тържествено честване по случай 141-та година от освобождението на България се състоя в центъра на село Безден, община Костинброд!
Точно в 10:00 часа пред събралите се жители и гости в центъра на селото г-жа Кристина Александрова- кмет на село Безден даде началото на празничната програма със слово!
След това думата беше дадена на кмета на община Костинброд – г-н Трайко Младенов.

Г-н Младенов поздрави всички присъстващи по случай празника. В своята реч кметът припомни, че днес трябва да взимаме пример от нашите предци, които заедно са се борили за свободата на България. „Днес всички заедно, без разделение по пол, етнос и религия трябва да градим модерна, силна и европейска страна. Днес всички трябва да се прекланят пред тези безденчани, пред тези истински българи дали живота си за свободата на България, чийто имена стоят върху паметната плоча в селото. Всички те се жертват, за да може днес в Безден техните наследници да издигат с гордост българският флаг“!

Г-н Младенов подчерта, че тази година ще бъде изцяло ремонтирано кметството в селото, а в края на годината на границата между с. Безден и с. Опицвет ще бъде открит единственият на балканите и 8-ми в света център за възстановяване на деца с онкохематологочни заболявания! След приветствените слова официалните гости поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите за свободата на България в село Безден. Сред присъстващите официални лица бяха д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет- Костинброд, г-н Александър Ненов- зам. – кмет на община Костинброд, г-н Димитър Григоров и Милена Александрова- общински съветници в община Костинброд.

12523 посещения общо 1 посещения за деня
3 март – Ден на Освобождението на България се чества в село Петърч и село Безден