За първи път община Костинброд беше домакин на киноложка изложба на Българско овчарско куче. Събитието се организира съвместно МАБОК /Международна асоциация на Българско овчарско куче/ и община Костинброд.

В изложбата взеха участие клубове от цялата страна. Съдиите оценяваха представените екземпляри от българската порода и отсъждаха в зависимост от размер, цвят, нрав на кучето, зъби, опашка и походка. Изложбата започна с изпълнение на танцов състав „Ритми“, Танцова група „Ритми“ и детски танцов състав „Ритъмчета“ към НЧ “Св.Св. Кирил и Методий-1890“  гр.Костинброд. След кратката програма, изпълнена с български фолклор, всички клубове и индивидуални състезатели дефилираха заедно със своите кучета.

На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч, д-р Симеон Симеонов- ветеринарен лекар и учител в ПГВМСС “Св. Георги Победоносец”, г-н Тихомир Благоев- председател на МАБОК и организатор на днешното събитие. Присъстваха и участваха много известни имена сред любителите и клубовете в България на Българско овчарско куче.

Водещият на конкурса и председател на МАБОК г-н Тихомир Благоев изненада ръководството на община Костинброд, като им връчи плакети с признателност за оказаната помощ за развитието и популяризирането на Българско овчарско куче!

Преди състезанието отец Серафим освети знамето на МАБОК и отслужи литургия за здраве и успех на състезателите.

Над 100  кучета на различна възраст взеха участие в киноложката изложба. Раздадени бяха и много награди във вид на храна от спонсор на МАБОК.

Кучетата бяха отсъдени по класове, както следва:

– бебе 3-6 месеца /мъжки и женски/;

– подрастващи 6-9 месеца / мъжки и женски/;

– млади 9-14 месеца /мъжки и женски/;

– междинен 14-24 месеца /мъжки и женски/;

– открит 2-8 години /мъжки и женски/;

– ветерани над 8 години /мъжки и женски/;

– Бест мъжки и Бест женски;

– Шампион на изложбата.

Във всяка категория беше избран победител, като шампиона получи най-голямата купа на състезанието, връчена от г-н Александър Ненов- заместник-кмет на община Костинброд.

Българско Овчарско куче е известно в цял свят със своите работни качества и с внушителния си външен вид.

Историята на Българското Овчарско куче започва още по времето на прабългарите, които според исторически свидетелства са пристигнали заедно с тях. По онова време кучетата от тази порода са се използвали за пазене на стадата от хищници.

Община Костинброд благодари за избора на МАБОК, престижното им състезание да се проведе на нейна територия.

И ще ги очаква през 2020 година с още повече участници и клубове.

12468 посещения общо 1 посещения за деня
Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе днес на стадион „Белица“, град Костинброд