За поредна година на 6 май се отбеляза курбан на параклиса в с. Драговищица -,, Св. Великомъченик Георги Победоносец“. Основите на параклиса са положени през 2012 г. по инициатива на г-н Цветан Виденов. Настоятелството на параклиса се състои от отец Дамян, г-жа Розалина Виденова и Лила Спасова. Много хора от селото са помогнали за построяването му, като главни фигури са г-н Иван Иванов – общински съветник и г-н Димитър Паунов, и много други граждани от селото.

На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, специален гост на събитието беше д-р Андрей Ковачев. Литургията за здраве отслужи отец Радослав.


В днешния ден е и Храмовия празник на църквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч. Празничният ден започна с водосвет за здраве и благоденствие отслужен от отец Желязко Симонов. Раздаден бе и курбана за здраве.

На събитието присъстваха кметът на с.Петърч, Борислав Борисов, зам.- кметът – инж. Теодора Гогова, заедно с общинските съветници – г-н Димитър Найденов, г-жа Клара Кръстанова и г-жа Даниела Станкова.

Г-н Борислав Борисов- кмет на с.Петърч честити на всички присъстващи празника и сподели, че се надява Господ да закриля всички, които почитат и уважават църковните и нaционални празници, като пожела много здраве и Св. Георги да ни закриля, за да се събираме още много години тук, в двора на храм “Св. Великомъченик Георги Победоносец” в с. Петърч.

Празникът премина с много песни, хора и веселие.


На Гергьовден традиционно в с.Градец се проведе молебен за здраве и курбан в храм „Св. Георги Победоносец”.

Пред храма сгушил се между гората над с. Градец, отец Серафим отслужи молебен за здраве, освети курбана и обредните храни. На старата светиня традиционно на 6 май се събират местни и гости за почитане на празника. Домакинът г-жа Искра Димитрова – кмет на с.Градец посрещна всички гости с топла погача.

Село Градец е дало жертви в бойните действия на Втората Световна война и от признателност към тях местните хора полагат грижи за паметната плоча с имената им и храма „Св.Георги Победоносец”. Празникът на селото продължи с тържествена програма на центъра. Оркестър забавляваше гостите уважили така важния ден за градечени.

На празника присъстваха г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд и много гости на селото.

Кметът на село Градец изказа специални благодарности на хората приготвили курбана, а именно Еленко, който е готвач в Хотел “Балкан”, Рози, Бока и Стефан Стефанов.


Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ отпразнува днес, на 6 май, своя патронен празник.

По инициатива на д-р Граховски от 2003 година училището е избрало за свой патронен празник – 6 май и от 2007 година гимназията носи името „Св. Георги Победоносец“.

През 2009 година за 50-годишнината на училището e изграден параклис „Св. Георги Победоносец“ в двора на гимназията.

Традицията запазва и г-н Светослав Иванов- директор на професионалната гимназия и до днес.

Отец Серафим отслужи тържествен молебен и освети курбан, приготвен от учениците в паралелка “Кетъринг и ресторантьорство”.

На патрона на училището присъстваха – г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд , г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател н Общински съвет- Костинброд, д-р Андрей Ковачев, д-р Граховски, учители и ученици от ПГВМСС ”Св.Георги Победоносец”.

Паралелката по “Кетъринг и ресторантьорство” се беше погрижила за всичко гостите да се чувстват добре на празника.

 

Честит Гергьовден, костинбродчани!!!

Честит празник на храбростта и българската армия !!!

Честит имен ден на всички именници – бъдете живи и здрави !!!

10084 посещения общо 1 посещения за деня
На един от най-светлите християнски празници – 6 май е църковният празник Гергьовден, Ден на храбростта и празник на Българската армия. В община Костинброд по традиция Божиите храмове с името на Св. Георги Победоносец отбелязаха своите празници. Празнува страната ни, празнува и нашата община.