Под звуците на фолклорните ритми, изпълнени на живо от гостуващите виртуозни музиканти, озвучители и светлините на прожекторите се разиграха впечатляващи танцови спектакли. Зрителите имаха възможността да се насладят на пищните, автентични фолклорни носии и добрите умения на нашите състави от община Костинброд. Община Костинброд избра, именно нашите състави да излязат последни на сцената на НЧ „Иван Вазов-1947“. Тази година нашите самодейци не участваха в конкурсната програма, а изнесоха концерт преди заключителния спектакъл и награждаването.

Организацията и провеждането на такъв голям фестивал изисква и много добра координация и усилия на много хора! Освен всеотдайния труд на организаторите от читалищата и общинската администрация, фестивалът и неговото провеждане би бил невъзможен без доброволците от ПГВМСС“Св. Георги Победоносец“ гр.Костинброд, с ръководител – прекрасната и всеотдайна – Илияна Владимирова. Доброволци са още спортистите от спортен клуб „ФУНА“, Дневен център за работа с деца на улицата-Костинброд и Център за обществена подкрепа „Промяна“. За сигурността и обществения ред се погрижиха и общинският Инспекторат и РУ-Костинброд.

През трите дни на „Шопски наниз-2019г.“ на сцената на НЧ“Иван Вазов-1947“ видяхме състави от цяла България и пет състава от Република Сърбия. Нашите приятели от общините Димитровград, Бабушница, Гаджин Хан и Сокобаня се погрижиха за настроението на пълната зала в град Костинброд. За финал станахме свидетели и на невероятен спектакъл и куп изненади от италианските ни гости, от побратимената ни община Салеми, Република Италия, които забавляваха всички граждани и гости в град Костинброд.

Тържеството по закриването на десетия Фолклорен Фестивал бе подгрято от формация „Астиденс“, с невероятните изпълнители – Валерия Момчилова, Сорина Богомилова, Антонио Симеонов, Боряна Василева, ТС „Граовска младост“ по хореография на „Асти Денс“.

След невероятните изпълнения на народните певци във формацията и танците с тъпани на сцената, водещите Милен Иванов и Даниел Спасов – водещи по БНТ в предаването „Иде нашенската музика“ поканиха на сцената журито на 10-ия ФФ „Шопски наниз“ и официалните гости, сред които: г-жа Николина Ангелкова- министър на туризма на Република България, г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд и заместник-кметовете инж. Габриела Георгиева, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов.

Министър Ангелкова, заяви: „Благодаря за поканата да участвам в церемонията по награждаване на десетия юбилеен Международен фестивал „Шопски наниз“. Той се е превърнал в много добра традиция за съхраняване и популяризиране на българския фолклор и Шопската етнографска област от изпълнители самодейци. Министерство на туризма насърчава тези културни форуми, защото привличат също много туристи и правят регионите по-разпознаваеми. Пожелавам на наградените и всички участници много успехи и вдъхновение за нови творчески постижения.“ Министърът на туризма връчи и една от специалните награди „Златен наниз“ на ФТК „Българско хоро“ при НЧ „Култура-2014“, гр. Плевен.

Г-н Трайко Младенов изказа своята благодарност към всички участници и организатори на фолклорния фестивал: „ Благодаря на организаторите, благодаря на читалищата. Горд съм, че във всички читалища на територията на община Костинброд има буден, културен живот. Общинска администрация – Костинброд ще помага винаги той да се развива и да не угасва. Благодаря на всички доброволци, които помагаха в организирането на „Шопски наниз-2019г.“ . Надявам се във всеки един от вас да е останал красив спомен в сърцата от фестивала. Кметът на община Костинброд покани на сцената всички доброволци, които имаха не леката задача да съдействат за всичко нужно на съставите, ансамблите и изпълнителите, които взеха участие на 10, 11 и 12 май в град Костинброд.

Г-н Младенов благодари и на уважаемото жури, в състав : г-н Димитър Манов- председател на журито, хореограф, носител на фолклорен „Оскар”, Лиляна Галевска – певица от Шопската фолклорна област, изпълнителка на народни песни от Трънския край; Юлия Цанкова – дългогодишен музикален редактор и водещ на фолклорни предавания по Българското национално радио, г-н Христо Иванов- хореограф и главен ръководител на ансамбъл „Загоре“ и г-н Милен Иванов- певец и водещ. След което връчи голямата наградата на кмета на КХД Цариброд – Димитровград и Мария Георгийева!

Зaместник- кметът на община Костинброд и Директор на фестивала – г-н Александър Ненов връчи специалната награда на Директора на фестивала на 144 СУ „Народни будители“-гр.София След словото си заместник кмета покани на г-жа Стойна Таскова, г-жа Русанка Колева и г-жа Камелия Георгиева, за които имаше специални плакети с принос за развитието на 10 годишната история на фестивала и кошници с цветя.

Д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет поднесе наградата „Най-добър чуждестранен състав” на Дом на културата Бабушница, Република Сърбия, г-н Димитър Манов -председател на журито връчи наградата на „Журито” и заяви, че „Шопски наниз” е един от най-добре организираните фестивали в България!

Инж. Габриела Георгиева и инж. Теодора Гогова връчиха призове в категориите Автентичен фолклор и обработен фолклор.

След официалното награждаване, министър Ангелкова се запозна с ученици от паралелка „Кетъринг и ресторантьорство“ в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, които бяха подготвили коктейл за всички гости.

Искаме да изразим искрените си благодарности към всички групи и школи взели участие в юбилейния десети фолклорен фестивал “Шопски наниз- 2019г.”,гр.Костинброд. Бяхте страхотни и Ви благодарим, че станахте част от това фолклорно събитие в град Костинброд. Благодарим ви за емоциите, за настроението и добрите изпълнения. Желаем на всички групи и школи много енергия, вдъхновение и одухотворение! ДО ДРУГАТА ГОДИНА! БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ БЯХМЕ ЗАЕДНО!

15137 посещения общо 1 посещения за деня
На 12 май 2019 г. в 19.30 часа бе тържественото закриване на ДЕСЕТИЯ Фолклорен Фестивал „Шопски наниз- 2019г.“, традиционно проведен в Народно Читалище „Иван Вазов- 1947“,гр.Костинброд