Днешната дата се празнува всяка година в с. Опицвет. Кметицата на селото г-жа Гергана Величкова за пореден път беше организирала официално честване на площад „Независимост”.

Честването на 111 години независима България включваше участието на военно формирование 34 420 – Костинброд, фолклорна програма с участието на различни състави от община Костинброд и заря. На честването в село Опицвет присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, инж.Габриела Трайкова и г-н Александър Ненов- заместник- кметове на община Костинброд, г-жа Даниела Станкова – общински съветник, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, представители от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и много жители от село Опицвет.

Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов поздрави всички присъстващи с празнична реч по случай Денят на Независимостта на България:

„Днес – на 22 септември честваме 111-та годишнина от обявяване на Независимостта на България. Чест прави на всички, които са днес тук на площад „Независимост”. Днес – в Република България – свеждаме глави пред паметта на загиналите в битките за независимост. Днес – ние честитим Независимостта си, за която са се борили много български граждани – дали си живота в защита на род, майка, родина. Днес трябва да си дадем сметка какво е да сме независими като народ, нация, държава и никога да не предаваме предците си и да не продаваме гласа си.

Днес се прекланяме и повече от всякога трябва да осъзнаваме – какво е да живеем, да сме граждани в независима държава.

Преклон пред паметта на загиналите!

Честит празник!

Честит ден на Независимостта!

Панихида отслужи отец Желязко, а венци бяха положени пред паметника от Общинска администрация-Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса-Костинброд.

Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов връчи на майор Донев – командир на ротата стъклен плакет „45 години град Костинброд“, по случай съвместното ни честване всяка година на Националните ни празници – 3 март, 2 юни и 22 септември с военно формирование 34 420, а на г-жа Гергана Величкова- кмет на село Опицвет връчи медал „45 години град Костинброд“, както на всички останали кметове в мандат 2015-2019г.

22 септември от няколко години се превърна в един от най-важните дни за село Опицвет.

По случай празника беше организирана и фолклорна програма. Участие взеха ТС ”Зора” към НЧ „Заря-1914”, кв.Маслово, ТС „Зорница“ към НЧ „Иван Вазов-1947“, ТС „Релакс“ към НЧ „Нов живот-1919“, с.Петърч и домакините ТС ”Омайниче” към НЧ „Разум-1922”. Всички състави и певчевски групи изпълниха невероятни автентични шопски песни и народни танци. Празникът в село Опицвет завърши с четири минутна тържествена заря!

Нека всички помним датата 22 септември 1908 г. – Денят, в който България става истински свободна.

1944 посещения общо 1 посещения за деня
111 години Независима България! На 22 септември 1908 г. – България е обявена за НЕЗАВИСИМА!