На 11.12.2019г. се проведе традиционният зимен празник „Ден на ракията и туршията“, организиран от пенсионерски клуб „Люляк“, Втори район в град Костинброд.

Г-н Андрей Младенов – председател на пенсионерски клуб „Люляк“ поздрави всички участниците и гости и пожела много здраве и успех в състезанието. Г-жа Теменужка Топалова – председател на туристическото дружество „Люляк“ пък обясни от кога се организира празникът и с идея той да се превърне освен в общински, но и в областен.

Оpигинaлнocттa нa peцeптaтa и изпълнeниeтo – дaли нe e пpeкaлeнo люто, киceлo, coлeнo или cлaдкo и cъчeтaниeтo нa вкycoвитe кaчecтвa и ecтeтичecки вид нa тypшиитe и ракиите oцeнявaхa г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, г-н Теодор Атанасов- юрисконсулт в община Костинброд и адв. Георги Янев, който беше председател на комисията.

Зa жypитo yчacтницитe бяхa aнoнимни и пo тpaдиция нa бypкaнитe и шишетата имaшe caмo нoмepa. Участниците представиха домашно приготвени туршии от традиционни зеленчуци, като имаше царска туршия, лютеница или само туршия от чушки.

Пo-ocпopвaнo ce oкaзa cъpeвнoвaниeтo зa нaй-лютa дoмaшнa paкия. Повече от десет производители на домашната ракия се бориха за титлата пръв майстор на лютата домашна ракия.

На победителите бяха поднесени награди за първо, второ и трето място от журито. На награждаването присъства и кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, който поздрави всички пенсионери за прекрасния им празник. Пожела да продължават да го организират всяка година и весели предстоящи празници.

5221 посещения общо 1 посещения за деня
Празник на „Туршийката и ракийката“ в пенсионерски клуб „Люляк“