По покана на председателя на общински съвет и кмета на община Цариброд, делегацията от община Костинброд беше в състав г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова – заместник-кмет на община Костинброд и г-н Симеон Спасов- кмет на село Голяновци. Представителите от община Костинброд поднесоха венец на паметника на Васил Левски, поставен непосредствено до общинската администрация и културния дом на община Цариброд. Паметникът е изграден през 2014 година. Важната роля на Васил Левски в национално освободителни войни и героичната му личност е част от историята на двете съседни страни.

На отбелязването на 147 години от гибелта на Дякона беше отбелязано, че за първи път такава делегация от българска страна присъства на церемония в община Цариброд.

По повод Обесването на Васил Левски беше изложена и изложба в културния дом на Цариброд, посветена на Апостола за свобода.

На площада пред паметната плоча присъстваха представители на централната и местна власт от Република България и Република Сърбия, както и представители от академичната общност от България.

Сред Народните представители от българска страна се открояваха зам.-председателя на Народното събрание г-н Валери Симеонов, г-н Красимир Велчев и г-н Димитър Главчев –Народни представители от 44-то НС и още депутати от различни политически сили. Дипломатическият корпус в Република Сърбия присъства на отбелязването в Цариброд. Негово преосветейшество г-н Радко Влайков – Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Сърбия, заедно с г-н Едвин Сугарев – консул в Ниш, г-н Георги Христов-консул и Сергей Андреев- първи секретар уважиха събитието.

Много представители на университети от България присъстваха на поклонението пред паметника на Левски в Цариброд. Проф. Д-р Димитър Димитров – лектор на УНСС и представители от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната спортна академия и Националната библиотека в град София поднесоха венци и цветя.

Събитието уважиха и българите от Западните покрайнини от КИЦ – Цариброд и КИЦ-Звонци, община Бабушница. Възпоменателната церемония уважиха и официални гости от Република Сърбия – областният управител на Пирот и представители на правителството на Република Сърбия.

Отдаването на почит на Апостола за свободата беше открито от кмета на община Цариброд ‎г-н Владица Димитров, след него слова отправиха Посланика на Република България в Белград г-н Радко Влайков, зам.-председателят на парламента г-н Валери Симеонов, както и представители на сръбската власт.

Стихове и песни на български език бяха представени от децата от гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, град Цариброд.

Официалните лица и граждани поставиха венци и цветя пред паметната плоча на Васил Левски, след което всички гости посетиха обновената заседателна зала на Общински съвет- Цариброд, която е разположена в сградата на община Цариброд.

На своеобразното официално заседание, както от българска страна, така и от сръбска беше потвърдено, че до един месец ще бъдат официализирани документите за връщане на старото име на Димитровград – Цариброд.

20873 посещения общо 1 посещения за деня
Делегация от община Костинброд присъства на отбелязването на 147 години от гибелта на Васил Левски в Цариброд, Република Сърбия