147 години изминаха от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски, но България продължава да скърби за своя „един син”. Жива е традицията на 19 февруари да сведем глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история – слял в едно: действителност и легенда.

Почитането на паметта на Апостола започна в 11.00 часа с ритуал пред паметника на Дякона, в двора на манастира „Св.Архангел Михаил“. Събитието уважиха г-н Александър Ненов и инж. Габриела Трайкова – заместник-кметове на община Костинброд, общинските съветници г-н Димитър Найденов, г-жа Анастасия Попова и г-жа Даниела Ангелова, специален гост бе г-жа Росица Иванова- началник на Регионално управление на образованието София-регион. Уважиха събитието и експерти от РУО София-регион, директори на центрове, училища и детски градини. Както всяка година нашите пенсионери от клуб ”Люляк” и „Кавака“ не пропуснаха почитането в памет на Апостола и поднесоха цветя.

След като Отец Крум отслужи заупокойна панихида, заместник-кметът на община Костинброд г-н Александър Ненов произнесе слово.

„В ден като този, ние българите трябва да се обединяваме и да следваме единственото желание на Дякона – да живеем в една „чиста и свята Република“! Трябва да почитаме и отбелязваме заедно всички паметни дати! Трябва да знаем, че Апостола на свободата е сложил начало на тайния революционен комитет в Костинброд, именно тук в Шияковски манастир.“

Г-н Александър Ненов заедно с инж. Габриела Трайкова поднесоха венец пред паметника на Васил Левски от името на Общинска администрация-Костинброд. Г-н Димитър Найденов и г-жа Анастасия Попова поднесоха венец от Общински съвет- Костинброд. Кулминацията в дейностите, посветени на обесването на Васил Левски, бяха възпитаниците от Второ ОУ „Васил Левски”, от кв.Шияковци. Стих и песен, посветени на революционера ни представиха възпитаниците на основното училище. Последвани бяха и от детска градина „Виолина“ със стих за Апостола.

Поклон пред паметта на Васил Левски!

16095 посещения общо 1 посещения за деня
Община Костинброд oтбелязa 147 години от обесването на Васил Левски в Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил“