На 9 юли на централния градски площад “Иван Вазов” в Костинброд, в присъствието на граждани бе отбелязана 170-та годишнина от рождението на българския поет, писател и драматург, наричан често „патриарх на българската литература“ – Иван Вазов.

Тържеството беше открито с встъпително слово от г-жа Русанка Колева – уважаван просветен и читалищен деятел, дългогодишен учител и организатор на мероприятия в НЧ”Иван Вазов-1947”. В словото си г-жа Колева ни напомни, че днес и винаги ще вървим по вазовите пътеки. Подчерта, че Вазов е доблест, за него езикът е нещо свещено. Призова да го помним, да го пазим и да го предаваме на децата си.

Пред присъстващите беше излъчен кратък аудиоматериал, с който бяха представени живота и делото на поета.

Участие в честването взе ученичката от професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ – Златина Крумова със стихотворението “Български език”.

Александър Георгиев от бъдещия 5- ти клас във Второ ОУ „Васил Левски“ рецитира “Опълченците на Шипка”.

Андрей Дойчев от ДГ”Пролет” изрецитира “Аз съм българче”, а Гергана Попгенова от ДЦРДУ- Костинброд изпя песента “Заедно”.

В тържественото си слово кметът на общината г-н Трайко Младенов поздрави гостите и отбеляза, че Вазов е в нас и чрез делата си ние показваме, че сме съхранили неговата памет.

От името на общинското ръководство, по случай годишнината, г-н Младенов връчи на г-жа Седефка Николова- секретар на читалище „Иван Вазов“ юбилейно издание на най-четената книга в българската литература, апотеоз на Българското Възраждане – „Под игото“.

На тържеството присъстваха: г-н Александър Ненов – зам.- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет, учители, културни дейци, представители на народните читалища от цялата община и общински служители.

Макар и в необичайна обстановка, свързана с необходимите ограничения, целящи опазване на здравето на населението, обществеността на града и общината почете народния поет и засвидетелства уважение към неговия огромен, незаменим принос в развитието на българската литература, култура, българската просвета и изграждането на следосвобожденска България.

Днес на 09.07.20г. Кметът на Община Костинброд г-н Трайко Младенов по покана на г-н Васко Стоилков – кмет на община Сливница и г-н Милко Миланов – председател на Общински съвет – Сливница, присъства на официална церемония по откриване на паметник на Иван Вазов в градския парк. 

Паметникът е реалност  благодарение на ръководството на община Сливница, инициативният комитет по набиране на средства за изграждането му и всички дарители.

На тържествената церемония в Централния парк на града присъстваха Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрполит, Николай Марков – зам. – обл. Управител, Румен Димитров – зам. -министър на културата, Николай Борисов – зам. -областен управител, Росица Иванова – началник на регионалното управление по образование, генерал Валери Цолов – зам. -командващ на сухопътните войски и др.

Централната и местна власт взе участие в събитието, а на края всички официални гости сред които бе и г-н Трайко Младенов поднесоха венци и цветя на новооткрития паметник!

Вярваме, че днес не просто отбелязваме 170 години от  рождението на Иван Вазов, а и си припомняме неговите завети и възпитаваме децата ни в уважение и почит към “патриарха на българската литература” !

Поклон!!!

18519 посещения общо 1 посещения за деня
ЧЕСТВАМЕ 170 ГОДИНИ ОТ РАЖДАНЕТО НА ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА ИВАН ВАЗОВ !!!