След дискусията с министъра на икономиката, организирана от Агенция „Стандарт“ и община Костинброд се състоя церемония „Героите на моя Костинброд”, в която бяха отличени хората, които бяха на първа линия в община Костинброд по време на извънредното положение, дарителите в общината спомогнали за овладяване на ситуацията, хора със социална мисия и борбен дух. Всички те продължават до ден днешен да стоят на първа линия в своята работа, приели, като мисия и цел да помагат на околните.

Инициативата е продължение и надграждане на кампанията „Моят град – 10 причини да остана в него”, която „Стандарт” провежда от две години.

Първата категория беше ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. В нея награден беше Д-р Атанас Тенев –Председател на Общински съвет-Костинброд и един от личните лекари в община Костинброд. Член на Общинския оперативен щаб за коронавирус в община Костинброд. През цялото време на епидимичната обстановка и ситуация е бил на работа като личен лекар, като общински съветник и доброволец във всяка една инициатива на общината. По лично предложение, внесено в Общински съвет е инициатор на дарение на маски и дезинфектанти за нуждите на общинска администрация.

Д-р Георги Георгиев – Един от личните лекари в община Костинброд. Член на Общинския оперативен щаб за коронавирус в община Костинброд. На всяко заседание на щаба е водел дискусиите и давал предложения за решение на щаба, с цел опазване здравето на гражданите на общината.

АГПИПМП „Авицена“ ООД – Наградата ще се предостави на Д-р Йорданка Оксилова – управител на „Авицена“, за неспирната работа на седемте джи пи-та в община Костинброд.

Следващата категория беше СОЦИАЛНА /екипи за помощ на нуждаещи се хора/

Дневен център за работа с деца на улицата. Наградата се връчи на Светослава Иванова- Директор на Дневен център за работа с деца на улицата. Целият екип от служители през цялото време превозваха вода и хранителни продукти на карантинирани или нуждаещи се самотни възрастни хора, носеха кафе и обяд на полицайте на КПП-тата между Костинброд и Волуяк и село Голяновци и Житен и се включиха във всички доброволчески инициативи.

Център за обществена подкрепа „Промяна“
Наградата се връчи на Валери Миронов – врид. директор на Център за обществена подкрепа „Промяна“. Целият екип от служители през цялото време превозваха вода и хранителни продукти на карантинирани или нуждаещи се самотни възрастни хора, носеха кафе и обяд на полицайте на КПП-то между Костинброд и Волуяк, и се включиха във всички доброволчески инициативи.

Център за социална рехабилитация и интеграция. Наградата се връчи на Жана Кръстанова –Директор на Център за социална рехабилитация и интеграция. Екипът от служители по време на пандемията раздаваха маски на граждани в община Костинброд.

Домашен социален патронаж. Наградата се връчи на Капка Магаранова – Директор на Домашен социален патронаж. Екипът от служители поеха разнасянето на топъл обяд до карантинирани и възрастни хора. Социалният патронаж раздава и продуктите, доставени от БЧК-Костинброд

Патронажна грижа – Компонент 2. Наградата се връчи на Паолина Крумова и Патронажна грижа – Компонент 3. Наградата се връчи на Даниела Делиминкова.

Двата компонента са създадени по време на епидимичната обстановка. Екипите се сработиха и изцяло поеха обслужването на възрастните хора в цялата община Костинброд, която включва 14 населени места.

В категория ИНСТИТУЦИИ отличени бяха:

 • Доброволно формирование „Феникс“. Формированието се включи в дезинфекцирането на спирки, обществени сгради и раздаване на маски. Наградата ще се връчи на Мариана Христова.
 • Районно управление-Костинброд. Наградата е за Александър Нецов – Началник на РУ- Костинброд и всички служители на реда. Районно управление-Костинброд през цялото време на епидимичната обстановка съдейства с денонощни патрули на карантинираните граждани в общината.
 • Старши комисар Николай Спасов – ОДМВР. Пълно съдействие на община Костинброд от областна дирекция на МВР.
 • Дирекция „Социално подпомагане“. Социално подпомагане оказа пълно съдействие за списъци на възрастни и нуждаещи се хора. Наградата се връчи на Галя Стоичкова – директор дирекция.
 • Български Червен кръст- Костинброд. Членовете на БЧК и БМЧК-Костинброд като доброволци раздаваха пакети с храна, предоставени от държавата. Лично разпределиха и доставиха храната. Наградата се връчи на Тереза Власайкова.
 • Общински Инспекторат. Пълно съдействие и даване на 24 часови дежурства. Наградата се връчи на Димитър Георгиев- директор на Общински инспекторат.
 • Горско стопанство-Сливница, които раздаваха предоставени храни на учениците по селата.

В категория ДАРИТЕЛИ се наградиха:

 • Кока Кола ХБК България- дариха огромно количество минерална вода и продукти на Кока Кола за КПП-тата, нуждаещи се възрастни хора и карантинирани.
 • Фреш Маркет” – дариха хранителни продукти на нуждаещи се като: захар, брашно, олио и тестени продукти.
 • Интерион АД /Нукрема/- дариха шоколади на служителите на реда на КПП-тата. Наградата се връчи на Калина Цветанова.
 • Антикороза Кнежа” – дариха белина и дезинфектанти на община Костинброд.
 • Общински съвет на община Костинброд – дариха парична сума, която бе изразходвана за закупуването на маски и ръкавици. Наградата се връчи на д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд.
 • Фирма “Санитекс” – дариха кухненска хартия за дезинфекциране на общинска администрация.
 • Джиев“ АД – дариха дезинфектанти за нуждите на общината. Наградата се връчи на Павлина Джиева.

След връчването на призовете, кмета на община Костинброд връчи на всички представители на бизнеса уникален екземпляр на книга за големия български индустриалец д-р Никола Чилов, дал своят изключителен принос за българската и световна индустрия. Д-р Чилов обвързва трайно съдбата си с Костинброд и през 1914 г. става директор на акционерното дружество за химическо производство на гара Костинброд. Създаденото от него химическо предприятие става най-голямото на Балканите и има търговски отношения със САЩ, Англия, Япония, Италия, Германия и др. Приносът на д-р Никола Чилов за Костинброд е огромен, защото около неговия завод се изгражда сегашния ІІ район на града, а за времето си дава работа на стотици души от региона.

4971 посещения общо 1 посещения за деня
Наградихме героите на община Костинброд !