За втори път община Костинброд, побратимена със сицилианския град Салеми, има удоволствието да представи България на културната сцена в Палермо с авторската изложба на Екатерина Михайлова-Радулова – дългогодишен учител по изобразително изкуство и музика. Завършила е музикалното си образование в Националното Музикално Училище “ Филип Кутев” в гр. Котел, България със специалност изпълнител, вокалист, педагог по народно пеене. Огромната й любов към изкуствата, природата и музиката тя предава на своите ученици, които я обожават.

Участва с много изложби и концерти на национално и интернационално ниво и е утвърдено име в културния живот на община Костинброд. В авторската си изложба “ Сътворено от женските ръце”, Екатерина използва уникална техника с плъстена и рязана вълна, която има хилядолетни корени в българското изкуство. Красивите багри на българската природа са претворени в паната, картините и предметите, някои от тях свързани с Християнските празници.

Паната с Кукерски маски са неизменна част от древен обичай, който е съхранен и до днес.

Заради своята неповторимост, обичаят “Кукерството” е включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно историческо наследство.

Изработването на кукерските маски е своеобразно изкуство. Повечето от тях са с дървена конструкция. Върху маската се залепят разноцветни конци, парченца платове, огледала и други елементи. Маската трябва да е грозна и страшна, за да се „изплаши” злото.

Не по-маловажни от материята са цветовете на украсата. Основният цвят е червеният – символ на плодородието и възраждащата се природа, слънцето и огъня. В българската символика червеният цвят „гони” злите сили и духове. Другият преобладаващ цвят е белият. Бялото е символ на водата, светлината и чистотата.

В своите произведения на изкуството, Екатерина използва освен вълна и други най- различни природни материали: камък, глина, пясък и дърво, които въплъщава в произведенията си – свидетелство за следваните от нея естетически принципи. Това прави неповторим и уникален нейният стил.

Официални гости на откриване на изложбата в гр. Палермо бяха Марио Дзито – зам.-кмет на Културите на провинция Палермо и град Палермо, Роза Саладино – Културни дейности и представители от Дирекция за големи събития, забавления и култура гр. Палермо.

Специален гост на изложбата бе принцът на Палермо-Бернардо Торторичи Монтаперто ди Раффадали, Принц на Раффадали и Дука на Сан Николо’.

След като приключи изложбата, представляващата група от община Костинброд, в лицето на Екатерина Михайлова-Радулова, Русанка Колева- Куратор на изложбата е и техният ръководител Емилия Михайлова, се отправиха към побратимената ни община – Салеми.

Доменико Венути – кмет на община Салеми посрещна гостите си в замъкът Il Castello Normanno-Svevo. В една от изложбените зали на впечатляващия дворец бе показана нашата изложба “Сътворена от женските ръце”.

Изпращаме специални поздрави на нашите приятели от община Салеми, провинция Трапани, остров Сицилия, Италия.

На 5 октомври в сградата на Общинска администрация Костинброд се проведе работна среща на г-н Трайко Младенов – Кмет на община Костинброд, Д-р Атанас Тенев – Председател на Общинския съвет, Кристина Йорданова – главен специалист „ Култура и спорт„ с представителната група на общината, участвала в Десетото юбилейно издание на културното събитие „Седмица на културата” в главния град на остров Сицилия – Палермо, Република Италия.

Нашата община се представи с изложбата „ Сътворено от женските ръце“ с творби на Екатерина Радулова – Михайлова, изработени от рязана и плъстена вълна.

Оригиналният стил и красивите багри предизвикаха изключителен интерес на присъстващите официални лица, свързани с подготовката и осъществяване на „Седмицата на културата“, административните лица от местната и регионална администрация, граждани. Куратор на изложбата е Русанка Колева, а ръководител на българската група – Емилия Михайлова.

Изкуството е общият език между хората, а личната среща с творците е вълнуваща и запомняща се.

На 30 септември е осъществена ползотворна среща на нашите представители с ръководството на град Салеми, побратимен град на Костинброд. Специален подарък за Кмета на община Костинброд и нашите съграждани е уникално издание на „ Червената книга“ на Салеми, с възстановени архивни документи след пожара по време на чумната епидемия, извор на историческата памет на селището.

Нашите съграждани, представляващи ни в “Седмицата на културата” в Палермо, се представиха достойно, с изумителна изложба на картини от вълна.

6823 посещения общо 1 посещения за деня
В Десетото издание на Седмицата на културите в Палермо, община Костинброд, Република България, участва с изложбата „Сътворено от женските ръце“