На 25 март делегацията от различни държави, част от която е и българската – в състав г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова – зам.-кмет на община Костинброд, г-н Димитър Георгиев- ръководител на Общински Инспекторат и г-жа Симана Марковска – представител на Югозападното Сдружение на общините посетиха сградата на областната администрация, която е разположена в град Мишколц, Унгария.

В официалната приемна зала всички бяха посрещнати от областния управител, която отправи приветствени слова към присъстващите. Кметът на община Костинброд благодари на областния управител за посрещането, като й подари рекламни материали за общината, както и накратко разказа за предимствата и възможностите за развитие на Костинброд. Г-н Младенов изтъкна, че освен посещение на Унгария с цел сдружаване с нейни общини и ползотворни контакти с другите представители на местната власт от държавите по проекта – делегацията е дошла и с друга важна задача, а именно контакт и бъдещи съвместни проекти с българската общност в Мишколц и областта.

След срещата с областния управител отделните страни продължиха презентациите на предимствата на техните общности, както и постигнатите резултати по различни проекти. Бяха презентирани и направени проучвания, чрез допитване до граждани в различните държави относно ковид мерките на национално и европейско ниво.

От сдружението на югозападните общини в България – г-жа Симана Марковска представи интервюта с експерти от гражданския сектор, относно ефективността и последствията на приложените ковид мерки за справяне с пандемията на световно, европейско и национално ниво. На презентациите присъстваха и представители на българското малцинство, които живеят в Мишколц и региона. С тях екипа от България реализира изключително ползотворна и всестранна работна среща.

Делегация от община Костинброд се срещна с представители на българското малцинство в Унгария Едни от най-доказалите се българи в унгарската държава посрещнаха групата от Костинброд с български книги и български песни, и ги разведоха из български кътчета в големия унгарски град. След работната среща с областната администрация в град Мишколц и окончателните презентации по транснационалния проект “БРИДЖ”, се проведе така планираната и очаквана среща между българската делегация и видни представители от българското малцинство в Унгария.

За делегацията от Костинброд в състав г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова – зам.-кмет на община Костинброд, г-н Димитър Георгиев- ръководител на Общински Инспекторат и г-жа Симана Марковска – представител на Югозападното Сдружение на общините, със активното съдействието на министерство на външните работи на Република България и българското посолство в Унгария, беше организирана изключително конструктивна среща с дългогодишно живеещите в Унгария българи. Посланикът на България в Унгария – г-н Христо Полендаков и почетния консул г-н Йордан Бочков организираха осъществяване на работната среща между българите от двете държави.

Представителите на българите в Унгария водени от председателя на българското малцинствено самоуправление в окръжен град Мишколец – г-н Янош Валчеи и една от най- дългогодишно живеелите в Унгария наша сънародничка – Д-р Мария Николаева, се видяха с костинбродската делегация в ранния следобяд на 25 март 2022г. За отразяване на срещата присъстваха репортери от електронната медия “ Български новини”, които отразяват събития на българите в Унгария. Бяха дошли дългогодишно живеещи в Мишколц и съседните градове българи, които бяха на различна възраст, с различни професии и различни истории. Още при започването на срещата представителите на делегацията от община Костинброд получиха подарък – книга “ Минало Непреминало” за живота и историята на живялата над 60 години в Унгария, но незабравила българския си корен и българщината – Д-р Мария Николаева. Тя подари книгата на български – за членовете на делегацията и няколко екземпляра на унгарски език за костинбродското училище, в което се изучава унгарски език – Първо ОУ “Васил Левски”.

Българската електронна медия взе интервюта от кмета на община Костинброд и от доктор Мария Николаева. Г-н Младенов разказа за конструктивните работни срещи с местната власт в общини в Унгария и Словакия и обсъдените идеи за бъдещи съвместни проекти, както и за желанието за съвместни дейности между община Костинброд и българското малцинство в Унгария. Той разказа за инициативата на Първо основно училище “ Васил Левски” и унгарският културен институт в България. От 3 години в костинбродското училище се изучава унгарски език. Д-р Мария Николаева изтъкна дейностите и осъществените инициативи от българите в Мишколц, както и радостта от среща между сънародници в унгарския град.

Българските домакини заведоха делегацията от община Костинброд на няколко места в община Мишколц, които са изключително свързани с българщината и носят прилагателното “ българско” в техните имена.

В Мишколц преди много десетилетия българите, които са били много повече – с обособена българска общност са населявали квартал, който и до днес носи името “ Българската земя”. Спирката на градския транспорт в “Българската земя” се нарича “Българската спирка”. Именно в този квартал едно училище, в което вече българските деца са много по-малко отпреди години се казва “Българското училище”. На стената на училището има паметна плоча, на която се споменава, че земята под него е била на български градинари.

В това училище – на 24-ти май се събират българите от региона, за да отпразнуват утвърдения в България празник на “Българската писменост и култура”. Любезните домакини заведоха гостите и в църква “Свети Наум”, разположена в централната част на унгарския град, която носи наименованието “Българската църква”. Свещеникът, обслужващ църквата, разказа нейната история, свързана с Балканите и историята на чудодейната икона на Света Богородица, която дава сила на бездетни семейства. В “Свети Наум” – момичето с унгарско име, но с български произход по баща – г-жа Моника Жекова изпя като подарък за българските гости – “ Хубава си моя горо”.

След като г-н Иво Рашев, който живее от 30-години в Унгария и Д-р Мария Николаева показаха тези важни символи на българщината – “българската земя”, “българското училище”, “българската църква”, те разказаха как преди 26 години се е изградило малцинственото самоуправление в Унгария.

До 1998 г. – Д-р Николаева е била председател на съвета на българското малцинство, а след това тази задача поема – г-н Янош Валчеи. Д-р Николаева е почетен гражданин на град Мишколц и заслужил гражданин за съхранението, развитието и утвърждаването на българщината в Унгария. Нейният съпруг Миклош Мажаров е бил уважаван и талантлив художник, който е с баща- българин от село Драганово, Велико Търново.

Негова паметна плоча е поставена на видно място на фасадата на сграда в центъра на Мишковец. След смъртта му Д-р Николаева учредява награда, която предоставя на заслужил унгарски художник всяка година в унгарския град. Над 10 години всяка година тя поощрява талантлив художник, с едно основно изискване – след наградата художникът задължително да организира изложба. Делегацията от България имаше още една важна задача – те носеха корени български рози, в саксии с българска земя, които дадоха на българите в Мишковец. Рози, които те щяха да засадят в градините в домовете си, в дворовете на българското училище и българската църква.

Този жест беше с поклон и уважение към българските градинари, които преди векове са донесли славата в земеделието и градинарството в българските земи. Всички българи от българското малцинство, които през този силен и наситен с българщина ден бяха с делегация получиха живи български рози, които да посадят на унгарска земя.

А изключително интересната история на Д-р Николаева от безарабските земи – през дунавския град Русе – до огромната й любов с нейния мъж – художникът и работата й като доктор в Унгария, голямото многолюдно семейство, което са създали с мъжа й, търсенето на корените на нейния род по всички краища на сета – ще бъде описано в общинския вестник: информационен бюлетин “Костинброд”.

8538 посещения общо 2 посещения за деня
Партньорите по транснационалния проект – “БРИДЖ” посетиха областната администрация в Мишколц, Унгария