На 5 май, Българската православна църква почита паметта на Св. мъченица Ирина. На днешния ден, в село Дръмша започва изграждането на православен храм, който ще носи нейното име. Общинска администрация – Костинброд предостави безвъзмездно общински имот на църковното настоятелство за изграждането на бъдещия храм „Св. Вмчца Ирина“! Новият православен храм ще се строи в двора на бившето начално училище в село Дръмша – „Паисий Хилендарски“, което е изучавало ученици през 50 и 60 години от 1 до 7 клас. Името на бъдещия храм е Св. Мъченица Ирина.

Света мъченица Ирина е много почитана в древна Византия. Тя е живяла в годините, когато 12-те апостоли са разпространявали Словото Божие. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит чинопоследованието за полагане на основен камък бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха отец Николай от храм „Св.Св. Кирил и Методий“, гр. Костинброд, отец Васил Иванов, който е член на настоятелството на новия храм и софийски духовници. На днешното вълнуващо, тържествено и дългоочаквано събитие присъстваха десетки гости и жители на село Дръмша, сред които кметът на район „Илинден“- Столична община, г-н Иван Божилов.

Сред представителите от общинска администрация- Костинброд бяха инж. Теодора Гогова – заместник-кмет на община Костинброд и временно изпълняващ длъжността КМЕТ, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, г-н Добри Тодоров – кметски наместник на село Дръмша, Дреново и Понор, г-жа Искра Лазарова – кметски наместник на село Чибаовци, г-жа Гергана Величкова- кметски наместник на село Опицвет, г-жа Емилия Колева – кметски наместник на село Богьовци, адвокат Георги Янев и г-н Теодор Атанасов – юрисконсулт на община Костинброд. След като бе направен водосвет, епископът положи първият камък в основите на бъдещия храм, а официалните лица ги зариха в земята. Епископ Поликарп се обърна към присъстващите с пастирско слово, в което говори за мястото и ролята на православния храм, който е голяма утеха и надежда за вярващото сърце. Инж. Теодора Гогова връчи договор за дарение на Ставрофорен иконом Васил Иванов и пожела успешно завършване на храма. С благопожелания за добър успех се разделиха духовенство и миряни и си пожелаха в скоро време да завършат начинанието. Днес ни събра вярата. Тя е спасявала държавата ни в продължение на столетия. Съхранява традициите и духовността и показва истинската стойност на българина! Честита първа копка и полагане на свещен камък на жителите на село Дръмша! Пожелаваме успешно и безпрепятствено завършване на православния храм “Св. вмчца Ирина”!

4717 посещения общо 1 посещения за деня
Поставено бе началото на изграждането на нов духовен храм на територията на община Костинброд