Днес, 12 юни, в НЧ „Иван Вазов-1947“ се проведе третият ден от регионалния преглед на Софийска област за Националния събор на народното творчество – Копривщица 2022 г.

Това беше подготвителният етап за най-авторитетната проява у нас, свързана с опазване и популяризиране на културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България, какъвто е Съборът в Копривщица.

Тридневната надпревара в град Костинброд излъчи най-добрите самодейци от Софийска област, представили автентични образци на българския фолклор. Очакваме тежката дума на журито и до няколко дни да бъде оповестен протоколът с тяхното класиране.

На днешния трети ден присъстваха Областният управител на Софийска област г-жа Дарина Николаева, заместник-областният управител г-н Иван Велков, кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов и зам.-кметът на община Костинброд г-н Александър Ненов.

Кметът на община Костинброд получи благодарствена грамота за отличното партньорство с Областна администрация на Софийска област, за принос в опазването, съхраняването и популяризирането на българските традиции и фолклор.

За екипа на община Костинброд и екипът на НЧ „Иван Вазов-1947“ бе гордост да бъдем домакини на Регионалния преглед за XII Национален събор на народното творчество в Копривщица.

Създаден през 1965 г., Националният събор има световно признание – от декември 2016 г. той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. По свой живописен начин съборът представя традиционни обреди и празници, фолклорни песни и танци, българските занаяти. Основни организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Пожелаваме успех в организацията на провеждането и стискаме палци на всички явили се участници от Софийска област!

16063 посещения общо 2 посещения за деня
За поредна седмица община Костинброд е център на българщината! Фолклор изпълваше площада в село Градец на фестивала „Хайдушки ручей“, след това се насладихме на тридневния международен фестивал „Шопски наниз“ на площада в град Костинброд и завършваме с фолклор от регионалния преглед на Софийска област.