На 18 ноември 2022 г. от 18.30 ч. в салона на Народно читалище „Иван Вазов – 1947“ в град Костинброд Посолството на Кралство Мароко в Република България, Община Костинброд и сдружение „Спектър 21 век“ организираха събитието „НАНИЗ КРАСОТА ОТ МАРОКО И ШОПЛЪКА“.

Събитието е посветено на 67-ата годишнина от Трите славни дни – Завръщането на крал Мохамед V от изгнание, Празникът на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко и 15-годишнината на сдружение „Спектър 21 век“. То е поредното от инициативата на Сдружението – „Покажи традицията! Подари празник!“.

Официални гости на събитието бяха: Н. Пр. г-н Фахад Ибрахим Ал-Мушайри- извънреден и пълномощен посланик на Държавата Катар, Н. Пр. д-р Желко Йович- извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия, Н. Пр. г-н Раймунд Фурер- извънреден и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария в Република България, шарже д’афер на Република Ирак, на Държавата Либия, на Кралство Саудитска Арабия и на Държавата Кувейт. Сред официалните гости бе и Нейно Царско Височество, принцеса Калина, Княгиня Българска. Символичен домакин на събитието беше Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи- извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България.

От българска страна присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев –председател на Общински съвет-Костинброд, иж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов- зам.-кметове на община Костинброд и общински съветници.

На откриването приветствени думи към гостите отправиха домакините на „Наниз красота от Мароко и шоплъка“: г-н Трайко Младенов- кмет на Община Костинброд, Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи- извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България и г-жа Екатерина Павлова- главен редактор на „Дипломатически спектър“ и съпредседател на сдружение „Спектър 21 век“.

Невероятният спектакъл беше посветен на две различни култури. От българска страна видяхме на сцената музикален поздрав от певеца Христо Паскалев-Паскал, който е и Председател на сдружение „Спектър 21 век“.

Община Костинброд, като неизменна част от шопската фолклорна област поздрави гостите с най-силното и истинското за нашия край, а именно традиционния шопски фолклор. Три състава се включиха с участие и изтанцуваха народни танци, с които са печелили награди не на един конкурс: ТС „Хоро“ към НЧ „Иван Вазов-1947“, ТС „Зора“ към НЧ „Заря-1914„ и ТС „Ритми“ към НЧ „Св.Св. Кирил и Методий-1890“. А възпитаниците от паралелка „Кетъринг и ресторантьорство“ в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ се бяха подготвили с българска баница и погачи. Те заедно с готвачката на посланичката на Мароко приготвиха традиционния им кус-кус.

Нашите приятели от Мароко ни представиха марокански танци, чухме откъси от книгата на известния писател Абделазиз Ерашиди.

Кулминацията на събитието се случи, чрез показването на традиционните женски костюми на Мароко – кафтани и такшита, чрез дефиле. Показани бяха 15 кафтани, сватбарска двойка с такшита и две детски облекла, носени от момичета и момчета от град Костинброд.

Едно от най-интересните неща на вечерта беше церемония по поднасяне на марокански чай под звуците на мароканска музика.

Мароканците се бяха постарали да покажат бита и културата на държавата си, чрез филм, изложба със снимки и изложбен базар със сувенири, сред които и прочутото арганово олио –включен в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г.

За това събитие Община Костинброд пое ангажимент пред посланика на Кралство Мароко при нейното гостуване през октомври месец тази година.

За нас бе чест и удоволствие да го осъществим и реализираме по най-правилния начин.

Жителите на община Костинброд успяха да се докоснат до Кралство Мароко, да се докоснат до една вековна традиция, запазена до днес, а именно приготвяне на чай, както и да се запознаят с типичните марокански женски традиционни костюми – Кафтани.

Благодарим на Посолството на Кралство Мароко и лично на Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи за възможността да покажем на своите граждани една далечна и различна култура.

9226 посещения общо 1 посещения за деня
Кралство Мароко гостува в град Костинброд