Нейно Превъзходителство Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария в Република България посети град Костинброд

Визитата бе по повод изучаването на унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“, гр. Костинброд.

С нейно Превъзходителство г-жа Текла Харангозо бяха г-жа Сандра Мишкеди- Директор на Унгарския културен институт в Република България и г-н Симеон Варга- застъпник на българската общност в унгарския парламент.

Официалните лица бяха посрещнати от г-н Радослав Стойчев- Областен управител на Софийска област, г-н Александър Манолов – зам.-областен на Софийска област, г-жа Росица Иванова – началник на Регионално управление на образованието – София област, г-н Александър Ненов, заедно с инж. Теодора Гогова и инж. Габриела Трайкова – зам.-кметове на община Костинброд, г-н Димитър Георгиев- Ръководител на Общински инспекторат- Костинброд и г-жа Камелия Велкова – общински съветник от Първи район на град Костинброд.

Специален гост бе съпругът на покойната учителка Ася Юричкай. Тя е първата учителка по унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“ и човекът запалил всички деца и учители по културата на държавата Унгария. В момента учител по унгарски език е г-жа Кристина Коп.

Директорката на Първо ОУ „Васил Левски“, г-жа Даниела Борисова, бе модератор на срещата, състояла се в началната сграда на училището в Първи район. Тя представи учениците си от 1-ви до 4-ти клас с тяхната програма на унгарски език. Всички деца, сред които гимнастички и мажоретен състав с невероятни танци, поздравиха гостите от Унгария.

След поздравите на всички официални гости завърши унгарският посланик, която за втори път посещава града и училището. Н. Пр. г-жа Харангозо изрази отличните си впечатления от децата, изучаващи унгарски език.

Тя се обърна с приветствие към присъстващите, в което посочи, че взаимоотношенията между унгарския и българския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и занапред.

Първо ОУ „Васил Левски“ има редица мероприятия, свързани с държавата Унгария и изучаването по иновативен начин на чужд език. Едно от мероприятията в училището бе по повод 174 години от революцията и борбата за свобода, честван от унгарците на 15 март. Нашите деца участваха в конкурс за рисунки на маски на унгарски кукери.

Само преди няколко месеца децата от Първо ОУ участваха в коледно тържество в Унгарския културен институт с унгарски песни и изработиха унгарското знаме в час по ФУЧ – Унгарски език.

Учениците от групата за изучаване на унгарски език се включват в различни дейности и мероприятия – рисуване в двора на училището и в конкурси за рисунка, организирани от унгарския културен институт.

Заместник-кметът на община Костинброд, г-н Александър Ненов заяви:

„Имаме потвърждение от община в Република Унгария за подготовка на документи с цел побратимяване и сътрудничество за различни образователни проекти между училища, иновативни програми и културен обмен между община Костинброд и община Мор в Унгария.“

Община Костинброд е изпълнила до тук няколко важни стъпки за изграждане на добри отношения между България и Унгария:

• Партньорите по транснационалния проект – “БРИДЖ”, сред които и община Костинброд, посетиха областната администрация в Мишколц, Унгария през 25 март 2022 г. и бяха посрещнати от Негово превъзходителство Христо Полендаков – Посланик на Република България в Унгария.

• На международния ден на водата беше открита българска чешма в Унгария. Делегацията от община Костинброд гостува в Кишпещ и направи работна среща с представителите на местната власт в унгарската община.

• Продължиха срещите на община Костинброд в Унгария по програма “Европа на гражданите”. През 2022 г. кметът на община Костинброд присъства на конференция по програма “Европа за гражданите” в София.

• Посрещнахме Председателят на съвета на българското малцинство в Унгария, д-р Мария Николаева.

• Община Костинброд, заедно с Първо ОУ „Васил Левски“, организира унгарска вечер с нашите приятели д-р Мария Николаева и г-жа Моника Жеков на 24 септември 2022 г.

• В рамките на три дни община Костинброд посрещна няколко висшестоящи лица от международно значение, което само по себе си е признание за добрата работа на администрацията.

През 2022 г. се завърши ремонта на сградата на Първо ОУ „Васил Левски“ -гимназиален курс /синя сграда/.
Община Костинброд ще отдели средства през 2023 г. и за вътрешен ремонт на сградата, в която се помещава НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1890“, както са и осигурени средства за проект на физкултурен салон.

Днешното посещение е резултат на утвърждаваните се положителни и приятелски българо-унгарски отношения, за което община Костинброд също дава своя принос.

Общината ще продължава да създава мостове между нашата общност и останалите братски общини и държави.

13878 посещения общо 2 посещения за деня
Нейно Превъзходителство Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария в Република България посети град Костинброд