Денят започна със запалване на свещ за здраве от местните жители на селото в храма „Св. Троица“.
На днешния църковен ден се стекоха десетки жители и гости, които честваха храмовия празник „Петдесетница“- по традиция с погача и червено вино.

Петдесетница е един от най-големите православни празници. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден – винаги в неделя. На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Иисус Христос основава църквата си на земята, чрез пращането на Светия Дух.

Църквата „Св. Троица“ е открита през далечната 1909 г. и е построена изцяло с дарения на жители на селото. Този храм дълги години е стожер на вярата, крепяща българщината в това китно селце.
Тази година община Костинброд отпуска средства за нов покрив на църквата „Света Троица“ и ще бъде обсъдена възможността за изграждането на дренаж и пътеки около нея, като по този начин ще бъдат премахнати повърхностните води, които от склона на планината се стичат в църковния двор и около сградата.

Жителите и гости на село Бучин проход бяха топло посрещнати от г-н Бойко Борисов – кметски наместник на селото.
На обяд бе отбелязан и съборът на селото, където с приятна компания и българска музика хората отбелязаха празника.

Гости в днешния ден бяха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд и г-н Александър Ненов-заместник кмет на община Костинброд.

В центъра на селото за доброто настроение на всички жители и гости на село Бучин проход се погрижи DJ Красимир Младенов.
Честит празник!

2520 посещения общо 1 посещения за деня
Днес, 4 юни, е специален ден за жителите на село Бучин проход