На 14 септември, в НЧ ”Иван Вазов – 1947” гр. Костинброд , на официална церемония се връчи отличието “Златна монета култура”.
Събитието е част от инициативата „Международно културно сътрудничество“ и по повод традиционния празник на град Костинброд. Организатори са Съвета на Европейката научна и културна общност, заедно с Клуба на българския културен и научен елит и Българския културен център „Ботев институт“.

Златна монета „Култура“ получиха Посолството на кралство Дания в България – за културно сътрудничество. Отличието се връчи на г-жа Сара Гри Андерсен – първи секретар.
Златна монета се връчи на Полския културен институт – за дългогодишна културна дейност. Наградата получи Ивона Якушко-Дудка.
Театър „Българска армия“ е награден за принос към развитието на българската култура. Наградата получи Лазара Златарева /кака Лара/.
Община Костинброд е наградена за древно и уникално културно-историческо наследство и богата съвременна културна дейност. Престижното отличие за община Костинброд бе връчено на кмета на община Костинброд – г-н Трайко Младенов.

Той заяви: „Тази награда е напълно заслужена! За мен е чест да държа в ръцете си това отличие!
Добре дошли в града на Константин Велики. Град с много дълбока история, но и с богато бъдеще. Ние не сме нито малка, нито бедна община. Ние сме община със самочувствие. Можем да кажем категорично, че сме една от най-бързо развиващите се общини в България.
В последните 10 години ние станахме притегателен център както за бизнеса, така и за културата в областта.
Тук е момента да благодаря на Общински съвет- Костинброд, че никога не са лишавали културата от средства. Работим заедно, работим като костинбродчани за бъдещето на нашата община.

Изграждайки както подземната, така и надземната инфраструктура ние развиваме и културата в общината.
Култура за която може да ни завиждат областни градове в България. В момента имаме чисто нова градска сцена! Само до дни ще отвори врати и културно-информационния ни център и не скромно, но изграждаме невероятен музей. Пак казвам – напълно заслужено отличие! Благодаря Ви!„
Отличията се връчиха от председателя на Съвета на европейската научна и културна общност, г-жа Росица Златанова. На церемонията взеха участие и Танцов състав „Зорница“ и „Зорница-джуниър“ към НЧ „Иван Вазов-1947“

След официалната церемония се състоя уникален спектакъл на Държавен музикален театър София – „Най-доброто от операта и оперетата“, който бе част от културната програма на община Костинброд.

6233 посещения общо 2 посещения за деня
Община Костинброд се нареди до градове като Флоренция и Страсбург с престижното отличие от Съвета на европейката научна и културна общност „ЗЛАТНА МОНЕТА КУЛТУРА”