Петър Хаджи Берович е български лекар, стопански и просветен деец и дарител. Учен-енциклопедист, педагог, философ и естественик. Автор на Рибния буквар – първия български буквар.

Уникалната скулптура на Петър Берон и неговият Рибен Буквар е дело на Борис Андреев /Reggio/ – и неговите колеги каменоделци – Димитър Горанов и Димо Петров.

На 15 септември 2023 г. – Първи учебен ден, на официалната церемония за откриване на бюст-паметника на д-р Петър Берон, присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет – Костинброд, инж. Габриела Трайкова и г-н Александър Ненов – зам.-кметове на община Костинброд, общинските съветници г-н Валентин Делчев и г-жа Марияна Кръстанова, г-н Александър Евтимов- директор на СУ „ д-р Петър Берон“, директори на социални центрове и учители от най-голямата ни гимназия. Специален гост бе Reggio – Борис Андреев – скулпторът на барелефа. Осъществяването на идеята е благодарение на ръководството на СУ „д-р Петър Берон“ , кметът на община Костинброд, със съдействието на Общински съвет-Костинброд.

След свалянето на покривалото на бюст-паметника на д-р Петър Берон, отец Крум от манастира “Св. Архангел Михаил“, кв. Шияковци, град Костинброд, освети паметника.

Пред всички присъстващи се изказаха кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов и директорът г-н Александър Евтимов.

Г-н Младенов, заяви: „Преди една година се обединихме върху една идея, а именно тук, в най-голямото ни училище, да изградим паметник на д-р Петър Берон. Това е благодарение на всички нас, без да се делим. Благодаря на Реджо, че надмина себе си и изгради втория невероятен паметник в община Костинброд, след този на д-р Никола Чилов.„

Председателят на Общински съвет-Костинброд, д-р Атанас Тенев подари на гимназията и лично на директора фототипно издание на Рибния буквар.

За закриване на официалната церемония се поднесоха венци от СУ „Д-р Петър Берон“, Община Костинброд и Общински съвет и цветя от всички присъстващи, а ученици рецитираха стихове.

5495 посещения общо 1 посещения за деня
Откри се паметник на д-р Петър Берон – патронът на СУ „Д-р Петър Берон“, гр. Костинброд