Училищата в Софийска област преминават в неприсъствена форма на обучение от 01.02 до 07.02.2024 г., реши Областният оперативен щаб за противодействие на епидемии.

По-рано днес щабът, председателстван от Областния управител г-н Юлиян Леков, заедно с кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов, д-р Розалина Чобанова – директор на РЗИ Софийска област, г-жа Росица Иванова – началник на РУО /Регионално управление на образованието – София-област/, г-жа Мая Цанова – секретар на Областна администрация и служители на РЗИ проведоха заседание във връзка с повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) на територията на целия регион.

Директорът на РЗИ в Софийска област д-р Розалина Чобанова представи общата картина на заболеваемостта след предприетите на 25 януари временни противоепидемични мерки срещу разпространението на грип и ОРЗ.

⚠️Заради повишената заболеваемост щабът взе решение за въвеждането на нова мярка – учениците в цялата Софийска област да преминат на онлайн обучение от 1 до 7 февруари.

„От днешното заседание, на база на получените данни за повишаване на заболеваемостта във възрастовата група на учениците предлагаме неприсъствена форма на обучение, която да влезе в сила за всички ученици от 1 февруари до 7 февруари включително, като на последващо заседание в понеделник /5 февруари/ в 14:00 часа ще заседаваме отново и спрямо получените данни ще преценим дали да бъдат продължени или изменени.“ , обобщи д-р Чобанова.

На заседанието на щаба стана ясно, че във възрастовата група от 5 до 14 години отсъстват от учебните заведения 4 216 ученици. В системата на образованието няма проблем и не са регистрирани голям процент заболели учители. От понеделник до вторник /за един ден/ са регистрирани ръст от 13.47% на 15.09 % ученици.
От 15 до 29 години 15 % от населението е диагностицирано с вирусни заболявания, а от 30 до 64 години над 50% от населението е регистрирано, чрез личните си лекари. При хората над 65 годишна възраст е 20% , което не преминава стойностите за епидемиологична обстановка.

От РЗИ София област заявиха, че няма натовареност в болничната система, като не се очаква и натовареност в обслужването на пациентите от личните лекари. В аптечната мрежа има достатъчно медикаменти за населението.

Продължава действието на въведените до момента мерки, които са, както следва:
1. Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и детските консултации.
2. Преустановяват се профилактичните прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в амбулатории за първична извънболнична помощ.
3. В детските градини и ясли да се провежда стриктен сутрешен филтър, като откритите деца със симптоми на остри респираторни заболявания не се допускат в детското заведение. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Да се осигури възможност за измиване на ръцете с топла вода и сапун и се извършва двукратна дезинфекция на повърхности и детски играчки. Да се извършва често проветряване на помещенията.
4. Преустановяват се свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения при тежко болни, като посещенията са краткотрайни, а посетителите и посещаваните носят защитни маски за лице за еднократна употреба.
За 5 февруари е планирано ново заседание на Областния щаб, по време на което ще бъде направена оценка на въведените противоепидемични мерки и ще бъде взето решение за тяхното преустановяване или продължаване.

Линк към заседанието на щаба: https://www.facebook.com/YouSofiaTV/videos/3639271863028087

заповед-за-ГРИП-2024-Софийска-област-изменение-и-допълнение
6534 посещения общо 1 посещения за деня
Училищата в Софийска област преминават на онлайн обучение от 1 до 7 февруари