На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите момичета, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще изплетат за Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии.Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са искали ръката на своята избраница.

В празничната програмата взеха участие детска певческа група

„Шопчета“ към НЧ „Заря-1914”, с ръководител Екатерина Михайлова, детски танцов състав при НЧ „Заря-1914“ с ръководител Калина Зашева, ТС „Зора“ към НЧ „Заря-1914“ и детска вокална група „Пеещите“ с ръководител Елена Гатева. Да ги подкрепят бяха дошли и децата от ТС “Ритъмчета” към НЧ “Св. св. Кирил и Методий-1890”, Първи район, гр. Костинброд, с ръководител Евелина Димитрова и секретар Стойна Таскова.

Децата и техните ръководители запалиха свещи за здраве в храм “Св. Николай Чудотворец”, където бе отслужена литургия за здраве и благополучие.

След това, на моста над река Блато, лазарките изпълниха обичая „Кумичене” – хвърляне на лазарски венци в реката. Пускането на венец в реката от девойката символизира желанието й да се задоми.

С празнична атмосфера, жителите на кв. Маслово дадоха начало на предстоящите пролетни празници!

НЧ „Заря-1914” от днес има изцяло нова табела, поставена на входа на реновираната сграда и подновения покрив преди една година.


НЧ “Разум-1922, село Опицвет организира Лазаровден

Всички малки и големи Лазарки посетиха домовете на житилите на с. Опицвет, като пяха и пожелаха на домакините много здраве, щастие, късмет и берекет.

Момите от селото закачиха върбова клонка на всяка посетена къща.


НЧ „Иван Вазов-1957“, с.Безден отпразнуваха Лазаровден

Децата от Народното читалище, с председател Румяна Величкова, обиколиха цялото село като накрая хвърлиха своите венчета в река.

Лазаруването заема особено място в народния календар и се изпълнява на християнския празник Лазаровден, който се празнува предпоследната събота преди Великден. В обичаите свързани с Лазаровден се откриват следи от древни езически обреди, които могат да се отнесат към събуждане на природата за нов живот през пролетта. Народът вярва, че къща, в която са пели лазарките, е честита – в нея ще има плодородие, а стопаните ще се радват на здраве и весел живот.

И тази година момиченца от с. Безден към НЧ „Илинден-2012″с.Безден спазиха традицията и лазаруваха.

4841 посещения общо 1 посещения за деня
С много пролетно настроение, празничност и пъстрота, НЧ „Заря-1914“, гр. Костинброд, кв. Маслово, посрещна Лазаровден.