На 9 май в село Драговищица се отбелязват три празника – Ден на Европа, Ден на Победата и църковният празник на Св. Николай Мирликийски Чудотворец!

На празника на драговищенци присъстваха Областният управител на Софийска област, г-жа Силвия Арнаутска, кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, зам.-кметът, г-н Александър Ненов, председателят на Общински съвет, д-р Атанас Тенев, общински съветници, директори на учебни заведения и кметът на село Драговищица г-н Евгений Кирилов. На събитието присъстваха много жители и гости на село Драговищица.

Преди поднасянето на венците гостите и жителите на селото участваха в литийното шествие до църквата „Св. Николай”.

Тя е обявена за паметник на културата от ІІ група с изключителна художествена стойност и е изключително ценена от драговищенци. Йеромонах Леонтий изнесе иконата от храма и заедно с литийното шествие се пренесе до паметника, където Йеромонах Леонтий отслужи литургия загиналите знайни и незнайни герои от село Драговищица.

След като официалните лица положиха венци пред мемориалния комплекс, г-жа Силвия Арнаутска – областен управител на Софийска област заяви:
„В нашата Софийска област има много прекрасни места и Вашето село е едно от тях. Видими са резултатите, които са постигнали г-н Младенов и г-н Кирилов, за подобряването на условията за живот на хората от Драговищица“. Г-жа Арнаутска пожела на местните власти да продължават да работят все така активно за модернизацията на селото, включително и с помощта на европейско финансиране.

Кметът на община Костинброд в своята реч поздрави всички драговищенци с празника и заяви:

Под зоркия поглед на кмета на село Драговищица продължава изграждането на водопровода. А през другата година ще направим проект за цялостно асфалтиране на улиците в селото. Новият Ви кмет работи със сърце и душа за селото и това се вижда от всички. Предстои и проект за ремонт на кметството като една нова, европейска визия на административната сграда. Селото се разраства и поради тази причина ще продължим да финансираме проекти за детската градина, началното училище и най-вече черквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

Г-н Евгений Кирилов- кмет на село Драговищица благодари на всички присъстващи, че уважиха празника и заяви, че ще работи за облагородяването и просперитета на селото.

По традиция празникът завърши с изпълнения на певческа школа „Омая”, които изпяха хубави народни песни, а танцов състав „Емиденс“ танцуваха за всички драговищенци български народни танци. Гости-изпълнители бяха Бисера и Лидия.

Честит празник на село Драговищица!

Честит Ден на Европа! Честит Ден на Победата! Честит Имен ден на всички, носещи името Николай и Никол(а).

4883 посещения общо 1 посещения за деня
9 май се отбеляза в село Драговищица с литийно шествие до храм “Св. Николай Мирликийски”, поднасяне на венци пред мемориалния комплекс, посветен на загиналите във войните за Национално освобождение и обединение на България, и празничен концерт