На 14.12.2016г.се проведе традиционния зимен празник „Ден на ракията и туршията“, организиран от пенсионерски клуб „Люляк“.Туршиите от край време са една от най-важните храни за българина през зимните месеци, тъй като в тях в голяма степен са запазени ценните хранителни вещества на пресните зеленчуци, узрели под слънчевите лъчи на августовското слънце. България е класически пример за страна, в която сезоните определят храненето. В родината ни по традиция се консумира това, което расте в градината или е консервирано за зимата. В сравнение с останалите европейски страни ние сме на първо място по приготвяне на прословутата зимнина.

Хубавата ракия върви само с първокласна туршия, категорични са нежните половинки на майсторите – ракиджии.

Г-жа Теменужка Топалова – председател на пенсионерски клуб „Люляк“ поздрави всички участниците и гости и пожела много здраве.

На празника присъстваха г-н Любен Кънчев – зам.кмет на община Костинброд и зам.кмет – инж.Габриела Георгиева, които на свой ред също поздравиха участниците в празника.

 

Г-н Харалан Жечев и г-жа Бистра Танчева, които по случай празника подготвиха стихове и народни мъдрости за ракията и туршията.

Оpигинaлнocттa нa peцeптaтa и изпълнeниeтo – дaли нe e пpeкaлeнo киceлo, coлeнo или cлaдкo и cъчeтaниeтo нa вкycoвитe кaчecтвa и ecтeтичecки вид нa тypшиитe oцeнявaхa адв. Георги Янев – председател на жури, Александър Ненов, Владимир Вълчев и Радостин Лилов. Зa жypитo yчacтницитe бяхa aнoнимни и пo тpaдиция нa бypкaнитe имaшe caмo нoмepa. Участниците представиха домашно приготвени туршии от традиционни зеленчуци и диви гъби. За най-вкусна беше призната туршия от червени чушки на г-жа Снежана Павлова.
Пo-ocпopвaнo ce oкaзa cъpeвнoвaниeтo зa нaй-лютa дoмaшнa paкия. Осем производители на домашната ракия се бориха за титлата пръв майстор на лютата домашна ракия. И тъй като първокласния алкохол е въпрос на чест всеки майстор има тайна.
Единoдyшнo зa нaй-дoбpa бeшe oпpeдeлeнa paкиятa нa г-жа Бистра Стоянова.

На победители бяха поднесени награди, избрани от г-н Трайко Младенов – Кмет на община Костинброд.

3356 посещения общо 1 посещения за деня
Празник на „Туршийката и ракийката“