И тази година в община Костинброд  по традиция бе почетен празникът Йордановден. Силни и смели мъже от града и село Петърч скочиха в студените води на река „Блато“. Според легендата на Богоявление или Йордановден и според библейската легенда Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. На този ден се извършва освещаване  на водата. Ритуалът по отбелязването на Богоявление и хвърлянето на кръста  започна в 11:00 часа.

 

 

След службата в църквата „Св.Св.Кирил и Методий“ отец  Дамян и отец Серафим направиха  Богоявленски водосвет /водосвет на водата/ и  отслужиха  литургия, след което  отец  Дамян хвърли кръста във водите на река „Блато“, а осем силни костинбродчани се хвърлиха с хъс в студените води на реката в  първи район на гр.Костинброд. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

След упорито търсене Кръстът бе изваден от Александър Добрев на 26 години, жител на първи район, гр. Костинброд . На празника присъстваха г-н Трайко Младенов  – кмет на община Костинброд и г-н Любен Кънчев – зам.кмет.

Традицията с хвърлянето на кръста в реката в различни селища на общината бе продължена и тази година чрез осъществяването й в село Петърч от отец  Желязко  и в село Драговищица от отец Ради.  В село Петърч кръста се извади от Кристиан Борисов на 17 години. Празникът в село Петърч бе уважен от инж.Габриела Георгиева и г-жа Теодора Гогова- зам.кметове на община Костинброд.

 

 

3348 посещения общо 2 посещения за деня
Празнуване на Богоявление(Йордановден) в община Костинброд