На 27.02.2017 г. в малкия салон на НЧ «Иван Вазов – 1947» беше открит базар за традиционни български мартеници. Мартениците са ръчно изработени от децата от ДЦРДУ (Детския център за работа с деца на улица), ЦОП (Център за обществена подкрепа «Промяна»), ДГ «Радост», СУ «Д-р П.Берон», I ОУ «Васил Левски» и II ОУ «Васил Левски» – група по извънкласни дейности по интереси «Сръчни ръце». Всяка година на 1 март българите си подаряват мартеници – преплетени конци, червени и бели, за здраве и щастие. Този обичай е свързан с Баба Марта – символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в начало на новия цъкл в природата.

 

Домакин на този пазар беше г-жа Русанка Колева, тя представи всички учасници и даде думата на г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд. «…Мартеничката за да носи късмет, трябва да бъде подарена…» Обичаят за връзване на Мартеница е познат в Молдова, Румъния, Гърция, Македония и Сърбия – «…включително всички българи, които са извън територията на нашата страна, честват Баба Марта и правят мартенички» – каза г-н Трайко Младенов. От миналата година община Костинброд даде началото на традицията – връзване на мартеници на дръвчета за плодородие. Едно такова дръвче има пред сградата на общинска администрация. Г-н Младенов призва всички гости да участват в ритуала на окичване на мартенско дръвче на община Костинброд.

 

Сред гостите присъстваха г-н Любен Кънчев – зам.-кмет, г-жа Анна Ананиева – директор на ЦСРИ (Център за социална рехабилитация и интеграция), г-жа Светослава Иванова – директор на ДЦРДУ, г-жа Анастасия Попова – директор на ЦОП «Промяна» и други гости.

Базарът стартира от днес и ще продължи до 1 март 2017 г. или до момента, в който всичко бъде разпродадено. Цените на мартениците са символични – от 0,20 лева до 5 лева.

Заповядайте! Подарете мартеница на своите близки и любими хора, за да бъдат всички здрави през цялата година.

3859 посещения общо 1 посещения за деня
Традиционен мартенски базар в град Костинброд