Този ден в с. Чибаовци в салона на НЧ „Развитие – 1933“ се отбелязва с весело тържество, интересни изяви, музика и много гости. Обичаят да се лъже на 1-ви април е доста стар. Въведен е още през 1466 г. от Бургундския херцог Филип и неговия шут. Още от най-стари времена по българските земи народните названия на този месец са свързани с "лъжовността", навремето през април тревата и дръвчетата могат да се излъжат от затоплянето, а след това да скове студ и да ги умори. В много краища на България април е наречен "Лъжитрав", а старобългарската дума "лъжуняк" доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен… 
 

С много хумор, музика, песни и танци самодейци отпразнуваха Деня на шегата – 1 април в с. Чибаовци. На концерта присъстваха: г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-жа Светослава Иванова – директор ДЦРДУ, г-жа Виктория Яшнова – младши експерт “Култура и спорт”, жители на село Чибаовци и гости.

 

Концертът бе открит с изпълнения на танцовия състав на НЧ «Заря – 1914» с фолклорните групи: автентичен фолклор и мъжка фолклорна група – ръководител – Екатерина Михайлова. На сцената се изявиха още: танцова школа “Анима” с ръководител Антония Василева, танцовите състави на НЧ «Св. Св. Кирил и Методий – 1890»: ДТС «Ритъмчета» – ръководител Евелина Димитрова, ТС «Ритми» и ТФ «Ритми» – ръководител Веселин Маргаритов.

 

Освен танцови състави в празничната програма имаше много скечове от деца, които изиграха хуморески от фолклора, сблъсъци между полицай и шофьорка, между клиент и сервитьор и др.

Тържеството за Деня на хумора и шегата завърши с хоро от НЧ “Иван Вазов – 1947” – ТС «Зорница» – ръководител Димитър Николов.

След концерта всички присъстващи гости и учасници продължиха празника с голямо хоро, за да затвърдят положителното настроение на 1 април.

Бъдете нащрек на този ден. Но дори да станете за смях – няма лошо. Смехът е здраве! Весел първи април!

 

4092 посещения общо 2 посещения за деня
1-ви април – Международен ден на хумора и шегата