Посещението бе организирано от община Костинброд и г-н Иван Иванов – военен отчет в община Костинброд във връзка с задължителна подготовка на учениците от девети и десети клас в средните училища, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната .Пътуването започна рано сутринта от гр.Костинброд и преди обяд се пристигна в село Граф Игнатиево. Военните от военно формирувание 28000 посрещнаха учениците с голямо удоволствие, запознаха ги с мисиите , които изпълнят пилотите, със самолетите и историята на авио базата. Презентация бе представена от Полковник Димитър Петров – заместник командир на авиобаза Граф Игнатиево.

 

Последователно разгледаха машинните отделения, хангари с МИГ-29 и МИГ- 21, парашутното отделение и музей на авиациата.
 Музеят на поделението е създаден през 1965 г. като “стая на войнската слава”. През 1970 г. музейната сбирка е изложена в залите на сега действащия музей и оттогава има статут на музей на частта.

 3-та авиационна база е най-голямото и боеспособно съединение от състава на българските Военновъздушни сили, дислоцирана на две летища – Граф Игнатиево и Долна Митрополия.
 

Авиационната база в Граф Игнатиево осигурява охраната и отбраната на въздушните граници на Република България, чрез изпълнението на задачата по Air Policing, свързана с носенето на непрекъснато бойно дежурство в интегрираната система за ПВО на НАТО.  
Летище Граф Игнатиево притежава съвременна авиационна техника, модерно комуникационно, навигационно и информационно оборудване, реконструирана по стандартите на NATO и ICAO полоса за излитане и кацане и най-вече надежден екип от високо квалифициран летателен, инженерно-технически, логистичен и свързочен състав.     
За да развива бойните си способности, опит и съвременен облик, авиобазата осигурява провеждането и участва в международни учения и двустранни тренировъчни полети с партньори от Алианса.

 

Възпитаниците на двете гимназии в община Костинброд ги съпровождаше през цялото време капитан Надежда Топурова- Връзки с обществеността и протокол във В.Ф. 28000.
През днешния ден, отделен за опознаване на военната авио база Граф Игнатиево присъстващи от община Костинброд бяха г-н Любен Кънчев- зам. кмет "Образование, култура, социални и хуманитарни дейности", г-н Иван Иванов- военен отчет в община Костинброд, г-н Александър Ненов-служител по сигурността  и обществения ред в община Костинброд , г-н Димитър Георгиев- Директор на Общински Инспекторат, г-жа Таня Иванова- отел „Образование” и г-жа Бистра Боянова- PR на община Костинброд.
Г-н Любен Кънчев поднесе специален подарък на Бригаден Генерал Иван Лалов- Командир на авиобаза Граф Игнатиево от името на кмета г-н Трайко Младенов.
Община Костинброд благодари на  3-та авиационна база с военно формирование 28000 Граф Игнатиево за предоставената възможност да посети най- модерната авиобаза и действащо изтребително летище на територията на Република България.

 

5751 посещения общо 1 посещения за деня
На 20.04.2017 г. учениците от девети и десети клас на СУ „д-р Петър Берон“ и Професионалната гимназия по селско стопанство „Св.Георги Победоносец” – град Костинброд посетиха  3-та Авиобаза Граф Игнатиево