На 31 август с благословението на Негово Светейшество Неофит Митрополит Софийски бе поставен първи камък за изграждането на сграда, предназначена за Енорийски център на територията на храм „Св.Св. Кирил и Методий” гр. Костинброд.
 
Както знаем още от древни времена, земите на които се простира община Костинброд са били средище на Християнството. Да припомним, че тук е била резиденцията на император Константин Велики – Скретиска. Човекът, който е легализирал нашата религия и е обявил толерантност към Християнството, чрез Медиоланския едикт, човекът който полага първи стъпки към единството на Християнската църква .

По данни на историци и местни жители, още от  времето на първите заселници  на град Костинброд, мястото на което сега се издига  православният храм ,,Св.Св. Кирил и Методий  е имало параклис, който е бил място за богослужение и молитви . През годините постепенно местните жители с благотворителност и дарения изграждат  съществуващата днес църква. И когато през годините хората са били подложени на  тоталитаризъм, репресии и гонения Християнската обител е била закрилник и място където жителите са намирали упование и надежда. След демократичните промени през началото на 90-те години,  християнските храмове се превърнаха в място,  където  се стичат хиляди  жители, било за чествания и празненства, било за усамотение, покаяние и  Божия молитва.

  

 Затова и радостта на жителите от първи район бе голяма и всички присъстващи се помолиха за духовното развитие на храма. На път е да се осъществи една отколешна мечта на нашите духовни водачи и всички вярващи християни, а именно създаването на  Християнски център за обучение и просвета.

 

Сградата до православния храм, която ще започне да се изгражда, ще е предназначена за ,,Енорийски център“, в който християните ще могат да се запознават с историята на Христянството и развитието му през вековете. Към центъра ще бъде създадено и  „Неделно училище” в което подрастващото поколение ще бъде обучавано и запознавано с Християнската вяра и ценностите които тя изповядва, а именно : доброта, състрадателност, любов към хората и ближния. Желанието на отец Дамян и община Костинброд е училището да бъде отворено и в неговата работа да участват свещеници, деца, родители и други енориаши, за да могат всички жители и гости непосредствено да почувстват Църквата като едно голямо семейство.

Един провокиран интерес към богослужебния живот на Църквата и насърчаването да участват в него според силите си е основната задача на църковните богослужители от храм „Св.Св. Кирил и Методий”.

В училището деца ще могат да получат знания, топлота, любов и разбиране, ще могат да споделят и обсъждат проблемите си и ще намират простор за изява на способностите си.
 

Водоосвещаването и полагането на камък се направи от Негово Светейшество Неофит Митрополит Софийски , отец Дамян и поканени богослужители, които пожелаха на всички да преобразяват сърцата си и да бъдат проводници на Христова любов и вяра.
 

На тържеството официални гости бяха г-н Любен Кънчев – зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на ОбС- Костинброд, г-жа Виктория Яшнова – мл.експерт „Култура и спорт” и г-жа Бистра Боянова – PR на община Костинброд, както и жители, и гости на община Костинброд, дошли да се насладят на духовното тържество, даващо начало на изграждането на още една православна сграда, намираща се на територията на община Костинброд.

Зам.-кметът г-н Кънчев заяви, че отец Дамян притежава необходимата решимост и сила да сътвори своята нова духовна крепост и чрез вярата и чистите сърца на хората, посещаващи храмът, сградата ще бъде построена и ще доразвие духовността в община Костинброд. Г-н Кънчев заяви подкрепата в лицето на Общинска администрация и Общински съвет – Костинброд, която оказва и ще оказва за напред!

След церемонията в двора на храм „Св.Св. Кирил и Методий” всички гости бяха поканени на курбан за здраве.

Във връзка с общата визия на Община  Костинброд, а именно превръщането й в място с много зеленина и градински пространства  в общинската част около храма в първи район, гр. Костинброд вече се изгражда пешеходна крайречна алея с много растителност и дървета. Същата ще е едно приятно място за почивка и разходка на малки и големи. Това е  първата по рода си ,,крайречна алея“ в нашата община, като плановете са такива алеи да бъдат изградени и на други места в града. Строително-монтажните дейности, насочени към реконструкция, подобряване на елементите на градската физическа среда, въвеждането на енерегийно-ефективно осветление и подобряване на достъпността ще присъстват в новата алея. Предстои и преасфалтиране на пространството около храма ,,Св.Св. Кирил и Методий“.

Община Костинброд няма да спре с промяна в нагласата на обществото по отношение на опазване и поддържане на места за обществено ползване чрез подобрената градска среда. Създават се условия за социализация и отдих във всяка част на града.

Мостът над река Блато, водещ до храма също бе ремонтиран и добави нов облик с уникална каменна облицовка, напълно отговаряща на стила на тази част от град Костинброд.
 

Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий“, намиращо се в непосредствена близост до храм „Св. Св. Кирил и Методий” също е в процес на обновление! С обновена фасада читалището е с подобрен външен облик, поставена е и обозначителна табела. Предстои и изрисуването на светите братя Кирил и Методий на една от стените на читалището.

„С най-голямо желание се строят и обновяват мостове и духовни средища в община Костинброд! Мостовете, защото събират хората от два бряга, а храмове, защото събира молитвите на всички миряни.”, изтъкна председателят на общинския съвет – Костинброд д-р Атанас Тенев.

Община Костинброд е в излючителна подготовка за честването на 43 години от създаването на град Костинброд.

Точно на 17 септември от 17:00 часа ще бъдат тържествено открити всички ремонтни дейности, свързани с благоустрояването на зоната около новоизградената алея, моста над река Блато и обновеното Народно читалище „Св.Св. Кирил и Методий” в Първи район, град Костинброд.
Заповядайте на откриването!

2658 посещения общо 1 посещения за деня
На 31 август с благословението на Негово Светейшество Неофит Митрополит Софийски бе поставен първи камък за изграждането на сграда, предназначена за Енорийски център на територията на храм „Св.Св. Кирил и Методий” гр. Костинброд