По този повод бяха старателно подготвени редица събития и инициативи, чиято кулминация беше на самия 17 септември – денят, когато православната църква почита паметта на Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Празничната програма започна в ранните часове на деня с втория спортен турнир „Силата, красотата и мисълта” на стадион "Белица". Бяха представени децата от спортните клубове на територията на общината. Клуб по айкидо „Фуна”, Клуб по борба Белица”, Клуб по художествена гимнастика „Финес”, клуб по лека атлетика „Фортуна”, клуб по ръгби „Варварите” , а за гостите на спортния празник имаше и шахмат. Специален гост и водещ бе костинбродчанинът Михаил Дюзев – водещ по Българско национално „Дарик” радио.

От 11.00 ч. в големия салон на НЧ "Иван Вазов-1947" пък бяха зарадвани най-малките жители на града с детския спектакъл на куклен театър Ямбол "Румето и старият лъв".
Постановката е на Ангел Попов, сценографията и куклите са на Томиана Томова, а музиката е на композитора Стоян Косев. 
Представлението има участия в Тракийския куклен фестивал през април в Република Турция, награда за режисура на Международния театрален фестивал за деца „Вълшебната завеса” – Търговище и награда на Международния фестивал за деца и младежи в Бурса – октомври 2008 г.

Цялата зала бе изпълнена с детски смях и малки и големи бурно ръкопляскаха на прекрасното изпълнение на гостуващия куклен театър.

От 17.00 ч. в Първи район на гр. Костинброд се състоя официалното откриване на крайречната алея срещу храм "Св. св. Кирил и Методий".
На събитието присъстваха кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, заместник-кметовете г-н Любен Кънчев, инж. Габриела Георгиева и г-жа Теодора Гогова, председателят на ОбС-Костинброд д-р Атанас Тенев, г-н Светослав Атанасов- директор на Кока Кола ХБК България, г-н Александър Милушев- директор на бутилиращия завод на Кока Кола ХБК България в Костинброд.


Специални гости бяха Народните представители от 44-то Народно събрание г-н Васил Цветков и г-н Валентин Милушев, гости от община Бабушница, Р.Сърбия, г-н Камен Михайлов- директор на „Авто Ретро Рали България”, общински съветници, кметове на населени места, директори на училища и социални центрове, и много граждани.
Инициативата и изграждането на алеята е съвместно с Кока Кола ХБК България, като оборудването и озеленяването е от Кока Кола ХБК България, а инфраструктурата е предоставена от община Костинброд.
Алеята беше осветена от отец Дамян и отец Серафим, след което думата беше дадена на кметът г-н Трайко Младенов.

Новото съоръжение съчетава интересно осветление и визия, места за отдих, около които е засадена зеленина. Алеята беше наречена на името на Душко Душков – виден костинбродски гражданин, кмет и дарител на имоти за църквата, читалището „Св.Св.Кирил и Методий” и Първо ОУ „Васил Левски”.
На събитието присъстваха и наследници на Душко Душков. Г-н Младенов отдаде чест и предостъпи своето място на прерязването на трикольора за откриването на крайречната алея, именно на наследник на Душко Душков – негов правнук г-н Красимир Дебеляшки.

Още една нова придобивка – голяма икона на светите братя Кирил и Методий пък е изобразена на фасадата на едноименното читалище, точно срещу мястото за отдих и приятни моменти. Обновеният мост над река „Блато” вече е с реновиран античен облик и вид.

Малко след 19.00 ч. започна тържествената програма на централния площад "Иван Вазов", която също беше осъществена с подкрепата на Кока Кола ХБК България. В своите слова кметът г-н Трайко Младенов и г-н Светослав Атанасов поздравиха всички граждани и гости на града, а малко по-късно на сцената се качиха и д-р Атанас Тенев и Димитър Найденов – общински съветници. Те обявиха на събралите се граждани имената на победителите в литературния конкурс "Млад поет – 2017", иницииран от самия общински съвет – Костинброд. Първото място взе талантливият младеж Милен Колев, със стихотворението „Завръщане”, второ място бе за Денис Олегов със стихотворението „Лунна поема” и трето място отиде при Богдана Иванова за стихотворението „От високо”.

След официалните думи започна концертът на формацията "Легендите", включваща едни от най-известните български рок музиканти – Данчо Караджов (Сигнал), Константин Марков и Стенли от "Тангра", Константин Цеков (ФСБ), Митко Кърнев от „Д?”. Концертът и празникът приключиха с впечатляваща заря, каквато досега в Костинброд не е виждана, изстреляна по мелодия и ритъм на легендарната песен „Оловният войник” на група „Тангра”. 

Гражданите имаха различни възможности за забавление на централния площад, сред които различни атракциони и съоръжения. Беше обърнато внимание и на кът за култура, където пътуващото читалище "Бащино огнище" предложи на гражданите своята експозиция, фотоизложба и щанд с литература. 

Читалището на колела „Бащино Огнище“ обикаля из цяла България. Инициативата на г-н Ивайло Шопски и има основно за цел да ни припомни интересни факти от героичното ни минало. 

Читалището реално представлява специално оборудван за целта автобус. В него е монтирана изложба на 12 манекена, облечени като български войници от Средновековието до Втората световна война. Костинбродчани се срещнаха отблизо с опълченец на Шипка, хайдутин, войник от Първата световна война и др. Всеки дошъл на площада можа да разгледа отблизо пълното им бойно снаряжение. 

3491 посещения общо 1 посещения за деня
17 септември 2017г. Костинброд празнува 43 години, от деня в който е обявен за град.