На 18 февруари Българската православна църква почита църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него – от понеделник започва Великият пост.

Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам  да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

« на 2 »

За втора поредна година Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1890“, в Първи район, гр. Костинброд организира Сирни Заговезни на 18.02.2018 г. в град Костинброд. Читалищни самодейци показаха възстановка на обичая „Прошка“ – как „младо семейство“ гостува на „кръстниците“ с баница и дарове. Младите поискаха и получиха прошка с целуване на ръка. Кръстникът нарече с първата наздравица: „Бог да прощава! И дай, Боже да заговеем по живо по здраво. Да дочакаме Великден с шарените яйца, свети Георги – с ваклите ягънца, свети Петър – с тежкото жито, свети Илия – с едрите мамуле, свети Архангел – с белия кожух, свети Никола – с мрената  риба, свети Иван – с младото госке!“ . Те заедно посрещнаха групата на кукерите, които за поредна година с много ентусиазъм и магически думи гониха зимата и злото от сърцата на хората.

Съществена част от празника е и традиционното оротване. Това е стар народен обичай, водещ началото си още от езическите времена. Това е ритуал за прочистване на душата и тялото на човек чрез огън.

Сирни заговезни е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства преди дългите и строги великденски пости.

2775 посещения общо 2 посещения за деня
Сирни Заговезни или Прошка в община Костинброд