145 години изминаха от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски, но България продължава да скърби за своя „един син”. Жива е традицията на 19 февруари да сведем глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история – слял в едно действителност и легенда.

На 19 февруари от 09.00 часа Първо ОУ „Васил Левски“ почете своя патронен празник. С поднасяне на венци и цветя премина официалната част пред началната сграда на училището в Първи район на град Костинброд. С невероятно тържество премина патронния празник на училището, ръководено от директорът,  г-жа Даниела Борисова. Децата от всички класове пяха, рецитираха стихове и играха викторина. В приветствено слово директорът на училището  изнесе статистика за името и подвизите на Апостола. Думата бе дадена на г-н Трайко  Младенов, който  изказа своите приветствия и връчи  на г-жа Борисова брошура на Васил Левски, издадена от община Костинброд за всички деца  и книга за Шияковския манастир „Св.Архангел Михаил“.

Гости на Първо ОУ“Васил Левски“ бяха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, г-н Юлиян Ангелов- Народен представител, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС- Костинброд, г-н Светослав Иванов- директор на ПГВМСС “Св.Георги Победоносец“, г-жа Анастасия Попова- директор на ЦОП „Промяна“ , родители и гости на честването. Специална изненада в програмата беше участието на г-н Ивайло Шопски -автор и водещ.

След това всички се отправиха с шествие към Народно Читалище „Св.Св.Кирил и Методий“, където ученици и учители бяха подготвили презентация на своето училище и спектакъл в чест на Апостола. Десетки деца се включиха по пътя на ул. „Славянска“.

Почитането на паметта на Апостола продължи в 11.00 часа с ритуал пред паметника на Дякона,  в двора на манастира „Св.Архангел Михаил“. Събитието уважиха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-жа Теодора Гогова и инж. Габриела Георгиева- зам.кметове на община Костинброд, председателят  на общински съвет – д-р Атанас Тенев, заедно с общинските съветници г-н Иван Иванов,  г-н Димитър Найденов и г-н Николай Борисов . Уважиха честването и директори на центрове, училища и детски градини. Както всяка година нашите  пенсионери от клуб  „Кавака” и ”Люляк” не пропуснаха почитането в памет на Апостола и поднесоха цветя.

След като Отец Крум отслужи литургия, кметът  на община Костинброд  произнесе  тържествено слово.

Г-н Трайко Младенов  заедно с инж. Габриела Георгиева  поднесоха венец пред паметника на Васил Левски от името на Общинска администрация-Костинброд. Д-р Атанас Тенев заедно с г-н Димитър Найденов поднесоха венец от Общински съвет- Костинброд. Венец бе поднесен и от Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва.  Кулминацията в дейностите, посветени на обесването на Васил Левски, бяха възпитаниците от Второ ОУ „Васил Левски”, от кв.Шияковци. Лично тяхната директорка, г-жа Красимира Манова ги придружи до Шияковския манастир.  Тържествени стихове, посветени на революционера ни изрецитираха нейните деца. Последвани бяха и от Първо ОУ „Васил Левски“ с песен за Апостола.

„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“

Поклон пред паметта му!

2301 посещения общо 1 посещения за деня
Община Костинброд oтбелязa 145 години от обесването на Васил Левски в Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил“ и Първо ОУ „Васил Левски“ в гр. Костинброд