В по-стари времена празникът Младенци се е чествал на 22 март и е съвпадал с пролетното равноденствие. С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. В този ден в с. Драговищица празнуват кръст на селото. Съществува поверие между хората, че в години на турското робство започна мор на млади хора. Един ден хората от селото решили да се събират и да направят кръст, който да пази селото. Този кръст скрили в края на селото, за да не го намерят турците. И така го нарекли – селския кръст.
На 22 март в с. Драговищица, община Костинброд се прави общоселско празненство. Местни жители правят курбан за здраве или за да отбележат родова среща. Присъстващите се събират пред кръста и се обкичват го с цветя. В основата му се пали сноп свещи.
Поради лошото метеорологично време, тази година кръстът се проведе в ремонтирания стол в село Драговищица. На празника присъстваха: г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Анна Радовска – зам.-председател на общинския съвет – Костинброд, г-н Николай Борисов – общински съветник, г-жа Албена Виденова – кмет на с. Драговищица, г-жа Диана Михайлова – секретар на НЧ „Г. С. Раковски – 1928“, г-жа Юлиана Лозанова – директор на НУ „Отец Паисий“ с. Драговищица, г-жа Румяна Аврамова – директор на ДГ”Детелина”, г-жа Виктория Яшнова – младши експерт „Култура и спорт“, г-жа Бистра Боянова- PR на община Костинброд и жители на селото.
По този повод отец Радослав проведе празнична литургия. Службата започна с молебен за здраве и просперитет на селото и жителите му. След празничната литургия се раздаде курбан за здраве.
4347 посещения общо 3 посещения за деня
22 март – празник на младенците