На 25.03.2018г. православната църква празнува благата вест, възвестяването от Архангел Гаврил на дева Мария , че тя ще роди очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Исус Христос. На този светъл празник, община Костинброд избра да направи официалното представяне на своя проект, защото вярва, че в днешно време БЛАГАТА ВЕСТ може да е всяка градивна идея, която съхранява патриотичната ни памет, дава ни самочувствие, кара ни да се чувстваме приобщени към голямото европейско семейство и не на последно място ни вдъхновява още по-добре да се грижим за децата си.

Реализираните в общината проекти със съдействието на бизнеса и европейски фондове спомагат за модерния облик на града, който е само на 8 километра от столицата на България.

С проект „Община Костинброд в Европа – Европа в община Костинброд“, екипът на общинска администрация- Костинброд цели и популяризирането на българското председателство на Съвета на Европа за първите шест месеца на 2018 година.

На Благовещение община Костинброд чрез невероятна програма презентира първи и втори етап от проекта.

Целият месец март бе посветен на дейности по подготовката и реализацията на проекта. Поставени бяха  флагове /знамена/ на България и Европа  с размер 10/40 м на най – високата  сграда в града и oбщината – силозите  на бившия химически завод.  Знамената вече са осветени и през тъмната част на денонощието! Те могат да бъдат видяни и от пасажери на самолети, пристигащи от Европа и снижаващи се да кацнат на летище София. Също така се  наблюдават и от една от най – натоварените пътни артерии в България – път II-81 „Ломско шосе“, свързващ  град София с областите Монтана и Видин и основна пътна връзка с община Годеч. Прожектори с ясна, бяла светлина, поставени под специален ъгъл, дават възможност да се виждат цветовете и грандиозността на знамената от километри.

Знамената са символи на българщината и на европейското ни бъдеще! Ние запазваме своята неповторима културна идентичност. България е равноправен член на организация без аналог в историята – Европейския съюз. А сега председателстваме Съвета на Европа и можем да направим много за нашето по-добро бъдеще, което засяга и нашите съседите на Балканите.

Точно в 18.30 часа в неделя на общинския кооперативен пазар на град Костинброд гости и граждани се насладиха на вълнуваща програма. Макар неблагоприятното време, всички ние се аплодирахме невероятните акапелни изпълнения на Музикална школа „Иркапей“ при Народно читалище „Г.С.Раковски-1928“ от село Драговищица, последвани  от фолкорни танци на Ансамбъл „Релакс“ при читалище  „Нов живот-1919“ от село Петърч и танцов състав „Зорница“  към читалище “Иван Вазов-1947“ от гр.Костинброд.

След шопските песни и хора, децата от Дневен център за работа с деца на улицата изпълниха своя химн „Заедно“.

Кулминацията на събитието бе представянето на рекламния клип по проект „Община Костинброд в Европа- Европа в община Костинброд“, който е подкрепен от бизнеса на територията на общината и от Националното сдружение на общините в Република България, в партньорство с Дневен център за работа с деца на улицата-  Костинброд. Децата от социалния център, вдъхновени от домакинството на България на председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.  изиграха важна роля в клипа, като пресъздадоха съпричастността си към инициативата на община Костинброд. Клипът бе  заснет с дрон и даде ясна представа за мащабността на проекта.

На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Теодор Стойчев – ръководител на информационното бюро на Европейския парламент в България, г-н Васил Цветков – народен представител от 44-то Народно събрание, г-н Иван Божилов – кмет на столичен район „Илинден“ и г-н Младен Младенов – кмет на столичен район „Връбница“.   Д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд и   г-жа Анна Радовска- зам.-председател на ОбС-Костинброд, както и общинските съветници г-жа Даниела Станкова, г-жа Краса Крилашка, г-жа Клара Кръстанова, г-н Николай Борисов, г-н Иван Иванов, г-н Живко Георгиев и Димитър Найденов. Кметове на кметства от община Костинброд: г-н Борислав Борисов – кмет на с.Петърч, г-жа Албена Виденова – кмет на с.Драговищица и  г-н Симеон Спасов – кмет на с.Голяновци и кметски наместници на села от община Костинброд.

Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов изказа специални благодарности на децата от Дневен център за работа с деца на улицата, които с много ентусиазъм се включиха в проекта, изработвайки знамената на България и Европейския съюз и научавайки много неща за Европа и Костинброд.

С тази кампания община Костинброд имаше за цел да покаже европейските перспективи пред Западните Балкани, като стимул за политически и икономически промени в региона. Но проектът не свършва до тук! Предстои реализирането на трети етап от проекта. Той ще включва организирането на кръгла маса на представителите на бизнеса от община Костинброд с представители на Европейския парламент. Кръглата маса ще даде насоки към търговските възможности в Европейския съюз и ще бъде под наслов „Бизнеса – двигател на Европа“.

„Този форум ще има за цел да покаже перспективата на младите хора на България за последващата им реализация в региона на Запад от София.“, заяви кметът на община Костинброд.

Той допълни, че община Костинброд е развиваща община, с неспирна работа от страна на общинска администрация – Костинброд. Вече са на лице спечелени проекти за общински пътища, социални проекти за хора в неравностойно положение и проекти за изграждаща инфраструктура в общината.

Г-н Младенов заяви, че улиците в град Костинброд ще бъдат рехабилитирани след зимния период. Точно в 19.40 часа на 25 март светнаха прожекторите на силозите на бившия завод „Д-р Никола Чилов“ и гостите и участниците в тържеството се насладиха на вълнуваща заря.

Благодарим на всички включили се в мащабния проект „Община Костинброд в Европа-Европа в община Костинброд“.

Европа започва от нас !

34915 посещения общо 1 посещения за деня
На един от най-светлите християнски празници – Благовещение, община Костинброд представи своя проект „Община Костинброд в Европа- Европа в община Костинброд“