Българската делегация беше водена от г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, който занесе и подари нов компютър за новия КИЦ в с.Звонци. Служители от община Костинброд придружаваха зам.-кмета, като г-жа Камелия Георгиева- “Оперативни програми и проекти”, г-н Михаил Владимиров- “Информационни технологии” и г-жа Бистра Боянова- PR на община Костинброд.

На официалното събитие присъстваха и висше стоящи държавни служители от Република България. Благодарност за поканата и обещание за подкрепа изказаха г-н Радко Влайков- Посланик на Република България в Република Сърбия, г-н Петър Харалампиев- председател на българската агенция за българи в чужбина /ДАБЧ/, г-н Едвин Сугарев- генерален консул на Република България в Ниш, Сърбия и г-н Николай Колев- пълномощен министър на Генералното консулство на Р. България в Ниш, Сърбия. Дошли да уважат събитието бяха и Народни представители от 44-то Народно Събрание.
От сръбска стана присъстваха г-жа Сладжана Николич- кмет на община Бабушница и г-н Деян Лазаревич- председател на ОбС-Бабушница.

Домакините запознаха гостите с новия Културно-информационен център Звонци-Бабушница.
Кметът на село Звонци- г-н Милан Йосифов, заедно с г-н Иван Таков – деятел на Националния съвет на българите в Сърбия и представител на организацията в Звонци, както и член на общинският съвет в Бабушница и г-н Саша Златанов – общински съветник и координатор за сътрудничество с националните малцинства посрещнаха подобаващо своите гости.

Целта на КИЦ Звонци-Бабушница е запазване на националната идентичност на българското малцинство в Република Сърбия, опазване на културното наследство и родния език, защита и насърчаване на правата на човека и малцинствата, насърчаване на международния диалог и подобряване на отношенията с всички малцинства. Ще бъдат упражнявани културни, образователни и издателски дейности. Хората в село Звонци, а и от околията ще имат възможността да ползват КИЦ-а и като информационно, спортно и друг вид сътрудничество с Република България и Република Сърбия, във връзка с исторически, културни или туристически събития в двете страни.

Г-н Александър Ненов каза в своето официално обръщение, че се чувства прекрасно всеки път когато идва в община Бабушница и е сигурен, че тези негови посещения ще се зачестят и удостоят с успех за взаимни бъдещи проекти. “Като заместник кмет на община Костинброд за мен е чест и гордост, че днес заедно откриваме Културно-информационен център за българските малцинства в община Бабушница. 
В съвременния свят едно от най-важните неща е компютъра, именно за това гражданите от община Костинброд решиха да подарят средство, с което хората работещи в центъра да имат връзка с хората в Република Сърбия, с хората от другата страна на границата в Република България, с хората в Европейския съюз и Света.
Надявам се центърът да развива проекти, за да може от тук на татък да реализираме взаимни проекти с нашите партньори от община Бабушница. Работим изключително усилено и се надявам за в бъдеще с домакините тук в с.Звонци да развием духа и българщината. Пожелавам центъра да постигне своите цели!”

9099 посещения общо 2 посещения за деня
Днес, на 01.06.18г. българска делегация откри Културно-информационен център на българското малцинство в с.Звонци, община Бабушница, Република Сърбия