Днес на стадион „Бенковски”, кв.Маслово и язовир „Маслово” се засадиха над 100 дръвчета.
Екипът на “УниКредит Кънсюмър Файненсинг” ЕАД и община Костинброд участваха днес в доброволен трудов ден, като засадиха около 100 дръвчета в кв.Маслово, град Костинброд. Начинанието бе предприето в изпълнение на кампания на дружеството.

Сред участниците бяха изпълнителният директор на “УниКредит Кънсюмър Файненсинг” ЕАД г-н Ивайло Главчовски и кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов. Присъстваха още и д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет- Костинброд, г-жа Даниела Станкова- общински съветник и бивш служител на  “УниКредит Кънсюмър Файненсинг” ЕАД и г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд.

Мащабната кампания стартира в 10.00 часа от стадион „Бенковски”. Там бяха засадени 50 броя Чинара. Дървото Чинар, на латински Platanus,  е широколистно дърво. Включва около 10 вида големи дървета, достигащи до 30-50 метра височина. Служителите на “УниКредит Кънсюмър Файненсинг” ЕАД, заедно със служители от общинска администрация-Костинброд обградиха целия стадион.

След скорошното премахване на опасни и стари дървета от стадиона, само два месеца след това, се засадиха нови. Старите тополи, които бяха изгнили и след мнение на експерти, се взе решение за превенция, като бяха премахнати. В началото на месец септември засадихме първите нови дръвчета на стадиона. Децата от ОФК”Костинброд-2012” поставиха началото на обновяването на стадион “Бенковски”! Дръвчетата са 2-3 годишни с височина между 3 и 5 метра, контейнери и в изключително добро състояние. При засаждането, освен поливане, беше добавена и компостна тор, за да се подхранят при поставянето в новия им дом.

Кампанията не свърши до тук! Над 100 души, дошли да засадят дръвче, се преместиха на язовир „Маслово”. Там бяха засадени над 25 броя различни дървета. Плачеща върба, Лилодендром, Чинара и липи вече ще растат до язовира. Дърветата на язовира ще растат около брега му, около общинското заведение и в имота, собственост на общината, на който другата година ще бъде изградена детска площадка и още зони за отдих за малки и големи.

Много малки деца помогнаха днес на родителите си при засаждането на прекрасните дръвета и така с много детски смях и усмивки от възрастните премина тази страхотна, съвместна инициатива.

Дръвчетата са доставени от професионален озеленителен център и за тях освен хората, които са поддръжка на стадиона и язовира ще се предоставят професионални съвети и напътствия така, че дръвчетата да става все по- голeми, а сянката която хвърлят да се развива и увеличава всяка следваща година.

На есен и на пролет са най- подходящите времеви сезони за садене на дръвчета. Само няколко месеца след като бяха отрязани старите, изгнили и опасни тополи започна залесяването на стадиона в кв. Маслово. Озаленяването на стадиона ще продължи и през пролетта на следващата година. На язовир “Маслово” се засадиха дългогодишни и отговарящи на терена и метеорологичните условия дръвчета. Сега язовирът и търговската площ към него са общински и за растенията има кой да се грижи и пази.

На стадион “Бенсковски”, всички дошли да засадят дръвче бяха посрещнати от г-н Александър Гидионов- директор на ОФК”Костинброд-2012”, а на язовир “Маслово” от г-н Александър Спасов – директор на общинското предприятие „Водиеми и пазари“, което стопанисва и разработва язовир Маслово и г-жа Мариана Коцева – директор на общинско дружество „Нива комерс“ ЕООД , което изгради и управлява общинското заведение, което предлага маси, храна и питиета на открито сред природата.

Общинските директори си пожелаха подобни големи и активни мероприятия, с които да се облагородява общинският язовир и теренът около него да има и през следващата година. Те благодариха на  “УниКредит Кънсюмър Файненсинг” ЕАД за предприетата кампания по озеленяването, а на община Костинброд за подпомагането и подкрепата при изграждането на невероятната зона за спорт, отдих и риболов, която е само на 8 километра от София.

Дърветата са най-големите и най-дълго живеещите организми на земята. В живота на всеки един от нас има едно точно определено дърво, носещо някакъв спомен и заемащо важно място в живота ни. За някои това е дървото, по-което са се катерили като деца, оставило бледи спомени в съзнанието им. За други това е дървото пред дома, под чиято сянка те неведнъж са седели в горещите летни дни. За трети  това е дървото,което са засадили.

Искрено се надяваме тези дървета да израстат високи, красиви и дълголетни. Да пазят децата и внуците ни! Да пресяват слънцето и пазят от дъжда. Да са спомен на една добронамерена инициатива на група хора! Благодарим на “УниКредит Кънсюмър Файненсинг” ЕАД, че избраха община Костинброд! Вие ще останете в историята на града и в бъдещето на децата ни!

11302 посещения общо 1 посещения за деня
Празник сред природата и за природата в квартал „Маслово”, гр.Костинброд