Днешният лектор беше Милен Кирилов, който разясни на присъстващите хранителните режими, подходящи за профилактика на най-честите заболявания. Милен Кирилов е молекулярен биолог, завършил е  СУ- София , защитил дисертацията си  в Хайделберг-Германия , доктор е  на биологичните науки, в момента работи в Ingenious Targeting Laboratory – Ню Йорк. Специализира в Германия и  Швеция. Има публикации в световно известни списания – „Nature Comunication”, „Journal of Neuroscience”, „EMBO Journal”, „Cell Metabolism” etc. Кариерата си започва в Хайделберг – Германия ,  където е до 2015 г.  От 2015 г. е в  Ню Йорк, САЩ и се занимава с генно инженерство. Става номер 1 за България за  периода 2009- 2012 година в триатлони-  IronMan/плуване, колоездeне и бягане/, проведени в Германия.

Лекцията е продължение на предходно подобно събитие, в което проф. Донка Байкова се срещна с местните граждани и акцентира върху здравословното хранене. Днешната среща беше изключително полезна и интересна за всички присъстващи. Почти два часа Милен Кирилов обясни подробно за метаболитен синдром / комбинация от затлъстяване с други болестни състояния  на обмяната на веществата/, който увеличава риска за развитие на сърдечно-съдови заболявания , диабет,  проблеми с кръвното налягане; обясни също така   какво е хормонален дисбаланс и как да се предпазим от него.

Специални гости на ЦСРИ „Надежда“ бяха Дневен център за деца с увреждания – община Златица, Дневен център за работа с деца на улицата-Костинброд и Център за обществена подкрепа „Промяна“, гр.Костинброд. От общинска администрация-Костинброд присъстваха г-н Александър Ненов-зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Тереза Власайкова – секретар на МКБППМН, специалисти  и потребители на ЦСРИ „Надежда“, граждани от общината, проявили интерес към темата.

Като ученици на великата школа на Живота, ние трябва да изучаваме своя организъм, как той е съществувал в природата преди хиляди векове и как да съществува към днешна дата. Щом се домогнем до природата, ние ще научим онези нейни правила, чрез които да чуем нашия организъм и да сътворим най-добрия свят за него.

Благодарим на Милен Кирилов, че отдели, в краткото си посещение в България, време за град Костинброд и създаде една невероятна атмосфера, от която всички си тръгнахме безмълвни и замислени за нас самите.

1391 посещения общо 1 посещения за деня
Поредна среща, посветена на здравословното хранене, се проведе в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в град Костинброд