Под патронажа на г-жа Николина Ангелкова- министър на туризма, форумът имаше за цел да представи малките и средни общини, техните туристически райони, да популяризира фестивали и културата на съответния регион и да покаже техните обичай и традиции. Ръководството на община Костинброд, по покана на Министерство на туризма, присъства на форума. Г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд и г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч бяха представители от Западната част на Софийска област.
Гости на събитието бяха г-жа Цвета Караянчева- председател 44-то Народното събрание на Р.България, Красен Кралев- министър на младежта и спорта и г-н Дончо Барборов- зам.-кмет на столична община.
Форумът “Естествено в България” /Фокусът на 2019 г. е вътрешният туризъм/, започна с презентация на г-жа Венелина Червенкова – началник на отдел “Стратегическо планиране и продуктова политика в туризма” в министерство на туризма.
След официалната част започна представяне, чрез презентации на общините Трявна, Баните, Костинброд , Сливен, Русе, Враца, Разград, Камено, Силистра и Троян.
Кметът на община Костинброд презентира в 4 раздела общината. Г-н Трайко Младенов представи:
  • Раздел манастири: “Шияковски манастир “Св.Архангел Михаил” и храм “Св.Петка” в с.Богьовци;
  • Раздел фестивали:  “Шопски наниз”, “За Пояс” в с.Петърч, “Хайдушки ручей” в с.Градец и празника на зелето в село Петърч;
  • Раздел туризъм:  язовир “Маслово” и “Бистрица”, Царичинската дупка, флората и фауната в общината, както и късноримска резиденция “Скретиска”, намиращи се на територията на община Костинброд и резидирана от Император Константин Велики.
Интересното, от което се впечатлиха всички присъстващи, беше феноменът “Царичина” и информацията за него.
След всички презентации имаше кратка дискусия, я която се включиха и общините Чепеларе, Белоградчик, Плевен и Благоевград.
От министерството заявиха, че 2019 г. ще е годината  на вътрешния туризъм. “Ще работим активно за насърчаване на пътуванията към различни региони, нашата цел е да се промотират малко познати места и дестинации в страната.”
Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на конференция „Естествено в България- 2019 година на вътрешния туризъм“.
Целта на днешната конференция е да обявим годината на вътрешния туризъм и да се обърне специално внимание на по-малките общини, обясни министърът. Г-жа Ангелкова съобщи, че се подготвя специален календар на събития през 2019 г., извън заложените в Годишната програма за Национална туристическа реклама.
“Календарът се разработва съвместно с кметовете, предвидили сме дискусии по региони и форуми, и посещения на основни местни събития.”, обясни още министър Ангелкова.
16260 посещения общо 3 посещения за деня
Днес в зала 8 на НДК се проведе първият форум “Естествено в България”, организирано от Министерство на туризма