След днешното посещение на премиера Бойко Борисов в Република Сърбия, по случай националния празник на страната и връченото му най – високо отличие от президента Александър Вучич, а именно „Държавният орден на Република Сърбия”, беше постигнато историческо споразумение! От утре пред сградата на общината в Цариброд ще бъде поставена нова официална табела. На нея на сръбски език ще бъде изписано „ОПШТИНА ДИМИТРОВГРАД”, а на български език „ОБЩИНА ЦАРИБРОД”. Двете наименования ще имат еднаква сила на официална употреба.

За първи път от 1951 г. насам, на обществени сгради, пътни знаци и документи вече официално ще се използва и името „Цариброд”. Намерена е и законовата форма, вече всеки спокойно и законно да използва историческото име. Община Костинброд поддържа прекрасни отношения с община Цариброд! Работим по редица проекти заедно и ще продължаваме да работим в името на просперитета на нашите две общини! Последният реализиран проект между двете общини е по програма за транс-гранично сътрудничество България – Сърбия, между Н.Ч „Г. С Раковски-1928“ с. Драговишица, община Костинброд и Културен дом на община Цариброд. Благодарение на проекта бяха ремонтирани читалището и площада в с. Драговищица и залата в Културния дом в Цариброд! Двамата кмета заедно откриха ремонтираните обекти!

По време на посещението си за откриване на новата зала в Цариброд, кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов получи от кмета на Цариброд г-н Владица Димитров уникална релефна картина на града, в който живеят над 10000 българи! Тази картина стои закачена в кабинета на кмета, г-н Младенов. Редом е до всички награди, отличия, грамоти и до иконата закрилница на града, за да ни напомня, че винаги трябва да помним историята си, да пазим традициите си и да не забравяме, че границите нямат значение, когато се работи за развитието на държавите, общините и регионите! Поздравяваме нашите приятели и братя от Цариброд, че вече ще могат с гордост да пишат и славят историческото име на техния град!

10720 посещения общо 1 посещения за деня
Днес беше постигнато историческо споразумение за Цариброд, Сърбия