На 14.02 в реновираната зала в с.Драговищица, НЧ „Георги Сава Раковски-1928“ и кметство Драговищица отбелязаха трудовият обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата-пролетното ѝ зарязване. За съжаление в определен период от време традицията свързана с празника Трифон Зарезан е била прекъсната, но след промени в ръководството на читалището, празникът започва отново да се почита.

За да продължат традицията, както всяка година в залата се бяха събрали жители на селото и тръпнеха в очакване да посрещнат групата зарязвала лозята през деня. С викове, ударите на тъпана, смях и положителни емоции пристигнаха младите мъже , начело с Царя на Лозята – Митрошин Илиев, който за поредна година влиза в тази така важна за празника роля. В бакъреното котле, което Царят носеше, имаше от най-хубавото вино в цялото село с което по традиция трябва да се полеят пръчици от лозичките за да са плодовиди след засаждането им.

След което започна „напиването“ на официалните гости, които бяха г-н Трайко Младенов кмет на община Костинброд, Албена Виденова – кмет на с. Драговищица, Анна Радовска – зам.предеседател на Общински Съвет – Костинброд, Иван Иванов – общински съветник, Александър Ненов зам.-кмет на община Костинброд и Николай Борисов – зам.областен управител на Софийска област . След като всички отпиха от виното, г-н Младенов и г-жа Виденова взеха котлето и лиснаха върху краката на Царя на Лозята с думите „Хайде, да е берекетна, да прелива през прага“.

Ритуалите по случай празника Трифон Зарезан приключиха със захранване на всички гости с печена кокошка, погача и отиване от виното. Кмета на община Костинброд и кмета на с. Драговищица поздравиха всички присъстващи, след което с песни, танци и много смях жителите на селото продължиха да празнуват.

1420 посещения общо 1 посещения за деня
Трифон Зарезан в с. Драговищица