Жива е традицията на 19 февруари да сведем глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история – слял в едно действителност и легенда. На 19 февруари почитането на паметта на Апостола започна в 11.00 часа с ритуал пред паметника на Дякона,  в двора на манастира „Св.Архангел Михаил“. На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, инж. Габриела Георгиева- зам.кмет на община Костинброд, общинските съветници г-н Иван Иванов,  г-н Димитър Найденов, г-н Игнат Гюров, г-жа Зоя Йорданова, г-жа Даниела Станкова и г-н Живко Георгиев. Уважиха честването и директори на центрове, училища и детски градини. Както всяка година, община Костинброд организира транспорт за нашите  пенсионери от клуб  „Кавака” и ”Люляк”, които не пропускат почитането в памет на Апостола и поднасят цветя.

След като Отец Крум отслужи панихида, кметът  на община Костинброд  произнесе  тържествено слово.

Г-н Трайко Младенов в неговото слово изказа почит към Апостола на свободата: „Дяконът Левски е неразривно свързан с община Костинброд. Той тук е създал таен революционен комитет и ние трябва да го знаем и да сме горди с това. Всички заедно, тук на Шияковския манастир, на 19 февруари трябва да почитаме паметта на Апостола, без деления по пол, възраст или политически възгледи!“ Кметът на община Костинброд напомни какво създаде община Костинброд през последните години, с цел популяризиране на Шияковския манастир.

През 2018 година община Костинброд стартира кампания за популяризиране на исторически събития, местности, обекти и личности. Първата голяма инициатива в кампанията бе подобаващото честване на 180 години от раждането на Васил Левски. През 2018 година общината постави нови табели в град Костинброд, с информация за Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил“ и насочващи пътя към него;

  • Брошура „През погледа на Апостола“ с информация за манастира и карта на града с маршрут до него;
  • Преиздаване на книгата „Шияковският манастир –едно от духовните светилища в Софийското Светогорие“ на автора Надежда Берова;
  • Поставяне на нови табели и номера на къщите на ул. Васил Левски“ в гр.Костинброд;
  • Уникален билборд, красящ входа на град Костинброд, с лика на Апостола и Шияковския манастир;

Графит с образите на Васил Левски и отец Генадий Ихтимански на фасадата на Дневния център за работа с деца на улицата, намиращ се в центъра на град Костинброд. На графита е изписано „В лето Господне 1871 Васил Левски създава комитет в Шияковския манастир при своя съратник отец Генадий“. Графитът вечер е осветен в трибагреникът ни – бяло, зелено и червено;

Прожекция на филм на режисьора Андрей Алтъпармаков „Левски пред съда на Портата и на историята“. Няколко стотин жители на община Костинброд уважиха събитието и със затаен дъх изгледаха прожекцията под открито небе на площад „Иван Вазов“. По този повод през 2018 година община  Костинброд стана №1 в конкурса “Духът на Левски” организиран от Kmeta.bg. Община Костинброд ще продължава да надгражда и популяризира всичко свързано с Васил Левски и неговите отсядания в Шияковския манастир „Св.Архангел Михаил“.

Г-н Трайко Младенов  заедно с инж. Габриела Георгиева  поднесоха венец пред паметника на Васил Левски от името на Общинска администрация-Костинброд. Г-н Игнат Гюров с г-н Димитър Найденов поднесоха венец от Общински съвет- Костинброд. Венец бе поднесен и от общинската организация на Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва.  Кулминацията в дейностите, посветени на обесването на Васил Левски, бяха възпитаниците на ДГ “Виолина“, ДГ „Радост“, Първо ОУ“Васил Левски“, Първи район и от Второ ОУ „Васил Левски”, кв.Шияковци. Лично техните директорки, г-жа Весела Манова, г-жа Зоя Йорданова, г-жа Даниела Борисова и г-жа Красимира Манова ги придружиха до Шияковския манастир.  Тържествени стихове, посветени на революционера ни изрецитираха от най-малките до най-големите деца на община Костинброд.

Легендите и историческите данни за Васил Левски разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че „Нашето дело зависи от нашите собствени усилия“.

Шияковският манастир „Свети Архангел Михаил“ е знаков за община Костинброд, именно заради посещението на Васил Левски през 1871г.

Манастирът е създаден в средата на 19 век, разположен на около 14 км северозападно от гр. София и на 1 км над гр. Костинброд. В годините на борба срещу турското робство манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата.  „Време за помагане е сега — закъснелите не ще бъдат наши приятели.“, казва Левски. В манастира той основава Шопския революционен комитет през 1871 – 1872 година, като игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски от легията на Раковски – Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Нека никога не забравяме думите му: „ДА БЪДЕМ РАВНИ С ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ, ЗАВИСИ  ОТ НАШИТЕ СОБСТВЕНИ ЗАДРУЖНИ СИЛИ.

НАШЕТО ДРАГОЦЕННО ОТЕЧЕСТВО ЩЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ДОСТОЙНИ ХОРА, КОИТО ДА ГО ВОДЯТ ПО ПЪТЯ НА БЛАГОДЕНСТВИЕТО, ТАКА ЩОТО ДА БЪДЕМ РАВНИ НА ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ.“

Поклон пред паметта му!

3867 посещения общо 1 посещения за деня
146 години изминаха от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски, но България продължава да скърби за своя „един син”.